Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 140
 İndirme 66
Xvıı. Yüzyıl Avarız Kayıtlarına Göre Kütahya Sancağı Eğrigöz (emet) ve Dağardı Kazaları
2020
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde XV. ve XVI. yüzyıllarda malî yapıyı ve vergi gelirlerini tespit etmek amacına yönelik tutulan tahrir defterleri, Osmanlı demografi çalışmalarına da katkı sağlayanönemli kaynaklar arasındadır. Bu kayıtlardan hareketle Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yaşayan nüfusu tespit etmeye yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Tımar sisteminin çökmesi ile klasik tahrirler önemini yitirmiş, bunların yerini avarız vergisi mükelleflerinin tespitinin yapıldığı sayımlar almıştır. Avarız defterlerine göre Kütahya sancağı Eğrigöz ve Dağardı kazalarına tabi yerleşim yerleri ile buralarda yaşan vergi yükümlüsü nüfusun tespit edilmesinin amaçlandığı bu çalışmada, 1646 ve 1675 tarihli Kütahya sancağı avarız defterlerinin çözümlenmesi ve elde verilerin analizine dayalı dokuman incelemesi ve değerlendirilmesi yöntemi uygulanmıştır. Bu defterlerden mahalle, köy ve kasabaların isimleri ve buralarda yaşayan vergi yükümlüsü nüfus tespit edilerek, Kütahya sancağına tabi diğer kazalarla karşılaştırması yapılmıştır. Eğrigöz ve Dağardı kazalarının Kütahya sancağına tabi Simav ve Gediz kazalarına göre daha az vergi yükümlüsü nüfusa sahip oldukları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Xvii. In The Century, The Recording Of The Mountains and The Recording Of The Mountains.
2020
Yazar:  
Özet:

XV in the Ottoman State. and XVI. For centuries, for the purpose of identifying the financial structure and tax revenues, the drawing records are among the important sources that contribute to the Ottoman demographic work. These records have been conducted to identify the population living within the Ottoman State borders. With the collapse of the tax system, the classical drills have lost their importance, and they have been replaced by the calculations in which the taxpayers are identified. According to the Avariz registers, in this study, which is intended to identify the population of the taxpayer who lives here under the incidents of Eğrigöz and Dağardı, the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers of the Avariz registers. From these records the names of the neighborhoods, villages and towns and the taxpayer who lives here have been identified, compared with other accidents under the Gulf of Kütahya. There is no doubt that there is no such thing as the rise of the rise of the rise of the rise of the rise of the rise of the rise of the rise of the rise of the rise.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.639
Atıf : 9.286
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini