Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
Leadership and Organizational Commitment in Educational Institutions Context: A Meta Analytic Review
2017
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu meta-analitik değerlendirme çalışmasının amacı, okul müdürlerinin liderlik stilleri ve öğretmen bağlılığı arasındaki ilişkinin gücünü Türkiye bağlamında belirlemek ve bu ilişkiyi etkileyen değişkenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunmaktır. Veri setinde bulunan sekiz adet çalışmanın sonuçlarından bir senteze ulaşmak için meta analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu meta-analiz değerlendirmesinde analizler, liderlik ve öğretmen bağlılığı arasındaki ilişkiyi inceleyen ve Türkiye’de 2007-2012 yılları arasında yapılmış 8 bağımsız çalışma üzerinden yürütülmüştür. Sonuç olarak, okul müdürlerinin liderlik stilleri ve öğretmen bağlılığı arasındaki ilişkinin zayıf düzeyde anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. Genel anlamda, bu iki değişken arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bilinmektedir. Bu ilişki eğitim kurumlarında da söz konusudur. Bu noktada literatür tarama sürecindeki gözlemelerimizden, eğitim kurumlarında liderlik ve bağlılık arasındaki ilişkinin gücünün zayıf ya da orta düzeyde iken, işletme örgütlerinde genellikle liderin davranış tarzı ile üyelerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu gözlenmiştir. Bu konu derinlemesine araştırılabilir. Moderatör değişkenlere göre ise her ne kadar istatistiksel yönden anlamlı farklar çıkmasa da etki büyüklükleri incelendiğinde, çoğu çalışmada olduğu gibi dönüşümcü ve öğretimsel liderlik stili ile bağlılık arasında diğer stillere göre daha yüksek bir ilişki olduğundan söz edilebilir. Üçüncü düzey sosyo ekonomiye sahip eğitim bölgelerinde liderlik ve öğretmen bağlılığı arasındaki ilişki diğer düzeylere göre daha düşüktür. Son olarak, bireysel davranış düzeyleri liderlik ve öğretmen bağlılığı arasındaki ilişkiyi örgütsel davranış düzeylerine göre daha fazla etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 869
Atıf : 11.062
2023 Impact/Etki : 0.55
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi