Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 1.151
 İndirme 7
 Sesli Dinleme 7
KESİŞİMSELLİK: ARKA PLAN, TANIM VE ELEŞTİRİLER
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlk olarak 1989’da hukukçu Kimberle Williams Crenshaw tarafından tanımlanan kesişimsellik kavramı, hemen ardından bir sonraki yıl aynı isim tarafından yapısal, politik ve temsili kesişimsellik olarak üç farklı inceleme alanına ayrıştırılmıştır. Ardından toplumsal kurumlar, özgürleşme hareketleri, kültürel pratikler ile birlikte farklılık kategorilerinin kendi arasındaki eşzamanlı ve karmaşık etkileşimi ve bu etkileşimin yarattığı sonuçları ifade ettiği düşünülen kesişimsellik kavramına yöneltilen eleştiriler gelmiştir. Bu eleştiriler daha çok bu kavramın boşluklarını doldurmaya veya eksikliklerini tamamlamaya yöneliktir. İlk eleştiri Elisabeth Schüssler Fiorenza’ya ait kiyerarki kavramıyla birlikte ele alınabilir. Baskı ve ayrımcılığa uğrayan kesişimsel kimliklerin deneyimlerini merkeze alarak şekillenen kesişimsellik kavramına karşın, kiyerarki kavramıyla birlikte imtiyazlar problemine ve tahakkümün kesişen yapılarına da dikkat çekilebilmiştir. İkinci eleştiri incelenen kategorilerin belirsizliği, hangi kategorilerin kesişimsellik araştırmaları için en uygun ve önemli olduğu ve bu kategorilerin neye göre sınırlandırılması gerektiği gibi birçok tartışma içerir. Kategoriler problemi olarak adlandırılan bu tartışmalarda, özellikle Judith Butler’ın toplumsal cinsiyet kategorisi üzerine getirdiği eleştiriler önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Screening: background, definition and criticisms
2022
Yazar:  
Özet:

The concept of intersection, first defined by the lawyer Kimberle and Williams Crenshaw in 1989, was divided into three different fields of study as structural, political and representative intersection by the same name in the following year. Then came criticisms directed to the concept of interdisciplinary, which is believed to express the simultaneous and complex interaction between social institutions, liberalization movements, cultural practices, and the consequences of this interaction. These criticisms are more aimed at filling the emptiness of this concept or completing its shortcomings. The first criticism can be addressed along with the conception of the hierarchy belonging to Elisabeth Schüssler Fiorenza. Despite the concept of interdisciplinary formed by focusing on the experiences of interdisciplinary identities under pressure and discrimination, the concept of interdisciplinary has also been attracted to the problem of advantages and the interdisciplinary structures of the interdisciplinary identity. The second criticism involves many discussions, including the uncertainty of the categories being studied, which categories are the most appropriate and important for cross-section research and how these categories should be limited. In these discussions called categories a problem, especially the criticism that Judith Butler brought about the social gender category is important.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.774
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi