Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Filiz Çocuk Gazetesinde Yer Alan Yazı Türlerinin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çocuk edebiyatı kavramının ortaya çıkmasından itibaren çocuk edebiyatı alanında eser veren yazarlar ve yayıncılar çocuklara yönelik nitelikli eserler sunmak için edebiyatın her türünü çocuk edebiyatı içerisinde değerlendirerek geniş okuyucu kitlelerine ulaşmak istemişlerdir. Çocuk gazeteleri ve dergilerinin ortaya çıkması da bu çabaların ürünüdür. Çocuklar için yazmak her zaman ustalık gerektiren bir yazma becerisi olmuştur. Bunu bilen çocuk edebiyatı yazarları çocukların beğenilerini merkeze alarak hazırladıkları çocuk dergileriyle, çocuk gazeteleriyle çocukların beğenilerini kazanarak uzun süre okunmak ve takip edilmek istemişlerdir. Bu amaçla hazırladıkları dergi ve gazetelere her edebî türden örnekler yerleştirerek okurlarının ilgisini çekmeyi amaçlamışlardır. İlk örnekleri Almanya’da görülen çocuk dergileri ve gazeteleri Tanzimat’tan sonra matbuat hayatının canlanmasıyla Osmanlı Devleti’nde de yayınlanmaya başlar. Cumhuriyetin ilanından ve harf devriminden sonra daha da gelişen süreli çocuk yayınları çocuk edebiyatının önemli bir bölümünü oluşturur. Türkiye dışındaki Türkler de yaşadıkları coğrafyalarda dillerini ve kültürlerini devam ettirebilmek ve çocuklarına ana dillerini öğretmek amacıyla çocuk dergilerinden ve gazetelerinden yararlanırlar. Bu amaçla Bulgaristan’da, eski Yugoslavya’da yaşayan Türkler çıkardıkları çocuk dergileri ve gazeteleriyle kültürel varlıklarını sürdürmeyi başarırlar. Bu gazetelerden biri olan Filiz çocuk gazetesi, 1992-2019 yılları arasında Bulgaristan’da 27 yıl boyunca Balkanlarda yaşayan Türk çocuklarının dil ve düşünce gelişimine, ana dili öğrenimlerine katkıda bulunmuştur. Bu çalışmada, Filiz gazetesinin 2011-2019 yılları arasında yayınlanan sayılarında yer alan yazılar doküman analizi yöntemiyle taranarak türlerine göre incelenecektir. Böylece Türkiye’de hakkında fazla bilgiye sahip olunmayan Filiz çocuk gazetesinin çocuk edebiyatı ve Türkçe öğretimi alanında tanınarak gazeteyle ilgili farkı çalışmaların da yapılmasına katkı sunmak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

List Of Kinds In The Children's Journal
2023
Yazar:  
Özet:

Since the emergence of the concept of children's literature, writers and publishers who work in the field of children's literature have wanted to reach the wide audience of readers by evaluating all kinds of literature in children's literature to present children's qualified works. The appearance of children’s newspapers and magazines is also the product of these efforts. Writing for children has always been a writing skill that requires skill. The children’s literature writers who know this have wanted to be read and followed for a long time, with the children’s magazines, the children’s newspapers, and the children’s likes. For this purpose, they set examples of all kinds of literary magazines and newspapers to attract the interest of their readers. The first examples of children’s magazines and newspapers seen in Germany begin to be published in the Ottoman State with the revival of the matbuat life after Tanzimat. After the proclamation of the Republic and the literary revolution, children’s periodic publications are an important part of children’s literature. Turks outside of Turkey also use children’s magazines and newspapers in order to continue their languages and cultures in the geography they live and to teach their children their native languages. For this purpose, in Bulgaria, the Turks living in former Yugoslavia succeed inining their cultural assets with their children’s magazines and newspapers they publish. The Filiz Children’s newspaper, one of these newspapers, has contributed to the language and thought development of Turkish children living in the Balkans for 27 years in Bulgaria between 1992 and 2019. In this study, the articles in the numbers published by the Filiz newspaper between the years 2011-2019 will be scaned by the method of document analysis according to their types. Thus, the purpose of the Filiz child newspaper, which has not had much information about Turkey in the field of child literature and Turkish teaching, is to contribute to the making of different studies related to the newspaper.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.402
Atıf : 2.509
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini