Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Kadınlarda Zumba Egzersizlerinin Akut Psikofizyolojik Etkileri
2023
Dergi:  
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, sağlıklı kadınların zumba egzersizlerine verdiği akut psikofizyolojik yanıtları incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, 102 sağlıklı sedanter genç kadın (yaş=24.78±1.58; boy=160.87±5.49; kilo =71.12±6.44; vücut kütle indeksi=27.56±3.00) gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, egzersizin zorluk derecesini belirlemek için algılanan zorluk derecesi skalası, zihinsel yorgunluk skalası, zihinsel hazırlık ölçeği, keyif ölçeği ve Brunel ruh hali ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığını belirlemek için çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiştir. Egzersiz öncesi ve sonrası katılımcıların ruh hali düzeyi sonuçları için karşılaştırılmalı t testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Ön test- son test karşılaştırmasında Brunel ruh hali ölçeği kızgınlık, şaşkınlık, depresyon ve gerginlik alt boyutlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür (p<0.05). Yorgunluk ve canlılık alt boyutlarında herhangi bir istatistiki fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Bilişsel anksiyete ile keyif arasında (r = .355; p<0.01), somatik anksiyete ile keyif arasında (r = .391; p<0.01), özgüven ve keyif arasında (r = .441; p<0.01) ve zihinsel yorgunluk ve keyif arasında (r = -.637; p<0.01) istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, akut olarak gerçekleştirilen zumba egzersizlerinin sağlıklı genç kadınlarda psikofizyolojik olarak olumlu etki gösterdiği görülmüştür. Genç kadınların zumba egzersizleri sonrasında olumsuz ruh hallerinde azalma yaşadıkları, keyif ve özgüven artışı olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Acute Effects Of Zumba Exercises On Psychophysiological Responses In Women
2023
Yazar:  
Özet:

This study was conducted to examine the acute psychophysiological responses of healthy women to Zumba exercises. 102 healthy sedentary young women (age=24.78±1.58; Height=160.87±5.49; weight=71.12±6.44; body mass index=27.56±3.00) voluntarily participated in the study. In the research, perceived difficulty scale, mental fatigue scale, mental readiness scale, enjoyment scale and Brunel mood scale were used. Skewness and kurtosis values were examined to determine whether the data were normally distributed. T-test was used for the results of the participants before and after the exercise. Pearson correlation analysis was performed to examine the relationship between continuous variables. It was observed that there was a statistically significant difference between the groups in the sub-dimensions of the Brunel mood scale anger, confusion, depression, and tension (p<0.05). There was no statistical difference in the sub-dimensions of fatigue and vigour (p>0.05). There was a statistically significant relationship between cognitive anxiety and enjoyment (r = .355; p<0.01), between somatic anxiety and enjoyment (r = .391; p<0.01), between self-confidence and enjoyment (r = .441; p<0.01), and between mental fatigue and enjoyment (r = -.637; p<0.01). As a result, it has been observed that acutely performed Zumba exercises have a positive psychophysiological effect on healthy young women. It has been determined that young women experience a decrease in their negative moods and increase in pleasure and self-confidence after zumba exercises.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 427
Atıf : 1.387
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini