Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 30
 Görüntüleme 55
 İndirme 11
Psikolojik İyi Oluş ve Dindarlık İlişkisi: Trabzon İlahiyat Örneği
2019
Dergi:  
Rize İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Psikolojik iyi oluş, diğerleri ile uyumlu olma, öz saygı, özgüven, mutluluk, yaşamsal sorunlarla başa çıkabilme ve hayatta anlam bulma gibi anlamlara gelmektedir. Ülkemizde son yıllarda yapılan araştırmalarda bireylerin psikolojik iyi oluş düzeylerinin oldukça düştüğü gözlemlenmiş ve bu konuda farklı yaklaşımlara ihtiyaç doğmuştur. Bu araştırmada psikolojik/öznel iyi oluş ve dindarlık ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi Trabzon Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan yaşları 18-37 arasında değişen 358’ı kadın ve 151’i erkek toplam 509 genç bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, İçsel Dini Motivasyon Ölçeği ve Dini Şuur Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle örneklemin yaş, cinsiyet ve kişilik yapısını içeren demografik özellikleri psikolojik iyi oluş ve dindarlık açısından incelenmiş, daha sonra dindarlık ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkilere bakılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır. Dışadönüklük ile psikolojik/öznel iyi oluş ve içsel dini motivasyon arasında pozitif ilişki bulunmuştur. İçsel dini motivasyon ve dini şuur ile psikolojik/öznel iyi oluş arasında da pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship of Psychological Goodness and Religion: The Theological Example of Trabzon
2019
Yazar:  
Özet:

Psychological well-being means being compatible with others, self-esteem, self-confidence, happiness, ability to deal with life problems and finding meaning in life. Research in our country in recent years has observed that the levels of psychological well-being of individuals are significantly decreased and there is a need for different approaches. This study has studied the psychological/substantial well-being and religious relationship. The study’s sample consists of 358 women and 151 men, with a total of 509 young individuals, who are studying at the Faculty of Theology at the University of Trabzon, between 18-37 years of age. The study used the Warwick-Edinburgh Mental Goodness Scale, the Internal Religious Motivation Scale and the Religious Consciousness Scale as a data collection tool. The study first examined the demographic characteristics of the sample, including the age, gender and personality structure in terms of psychological well-being and religiousness, then looked at the relationship between religious and psychological well-being and achieved the following findings. There was a positive relationship between externality and psychological/substantial well-being and internal religious motivation. There is a positive relationship between internal religious motivation and religious consciousness and psychological/subjective well-being.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Rize İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 330
Atıf : 445
Rize İlahiyat Dergisi