Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 45
 İndirme 12
Orta Yaş Bireylerde Fiziksel Aktivite Düzeyinin ve Spor Geçmişinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi
2020
Dergi:  
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, orta yaş bireylerde fiziksel aktivite düzeyinin ve spor geçmişinin, spor alt yapısı olan ve sedanter yaşam süren bireylerin kemik mineral yoğunluğu (KMY) üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırma kapsamında kemik mineral yoğunluk ölçümleri Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi’nde tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma; 40-55 yaş aralığında yer alan, geçmişte lisanslı olarak spor yapmış ve geçmişte sedanter yaşam süren orta yaş gönüllü erkek bireyler ile sınırlı tutulmuştur. Toplam 20 spor yapan ve 20 spor yapmayan olmak üzere 40 katılımcının KMY ölçümleri Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi’nde Dual enerji X-ışını absorptiometri (MEDILINK marka MEDİX90 model) cihazı ile yapılmıştır. Verilerin normallik sınaması Skewness (çarpıklık) ve Kurtosis (baskınlık) testleri ile edilmiştir. Normal dağılım göstermeyen verilerde non-parametrik testler kullanılmıştır. Grupların değerlerinin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi, test yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya bakıldığında katılımcıların yaş ortalaması 45,125±5,772, en küçük değeri 39, en büyük değerin ise 55 olduğu görülmektedir. Çalışma incelendiğinde boy ortalaması 175,500±6,908, en küçük değeri 163, en büyük değeri ise 185 olarak görülmektedir. Yine aynı tablo incelendiğinde katılımcıların ağırlık ortalaması 83,687±8,600, en küçük değeri 62, en büyük değeri 95 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada spor geçmişi ile KMY’a ait bazı değişkenleri arasındaki fark ele alınmıştır. Tablo incelendiğinde spor geçmişi ile sol femur BMD (g/cm2 ) (p=,014), sol femur BMC (gr) (p=,016), sol femur T skor (p=,016), sol femur Z skor (p=,029), spina BMD (gr/cm2) (p=,011), spina BMC (gr) (p=,013), spina T skor (p=,019), haftalık kalori (gr) (p=,001) değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Sol femur alan, spina ALAN, spina Z skor, MET dk./hafta, vücut kitle indeksi alt boyutları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç olarak; yapılan bu araştırmada iki farklı (spor geçmişi olan ve olmayan) gurup yer almıştır. Bireylerin KMY incelenmiş olup, spor geçmişi olan bireylerin KMY’nun sedanter yaşam süren bireylerin KMY’dan daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bu da spor geçmişinin KMY üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Physical Activity In Middle-age Individuals and The Chemical Mineral Fatigue Of Sports
2020
Yazar:  
Özet:

This study is aimed at exploring the effects of the level of physical activity and sports history in middle-aged individuals on bone mineral intensity (KMY) of individuals with sports substructs and living in the sedanter. In the framework of the research, bone mineral intensity measurements were carried out in accordance with the scan model at Bitlis Tatvan State Hospital. The research was limited to middle-age volunteer men, who were between 40 and 55 years old, who had previously licensed sports and lived sedanter in the past. KMY measurements of 40 participants, including 20 athletes and 20 athletes, were performed in Bitlis Tatvan State Hospital with the Dual Energy X-ray absorptiometry (MEDILINK brand MEDİX90 model) device. The normality of the data was tested by Skewness and Kurtosis tests. Non-parametric tests have been used in data that do not show normal distribution. In comparison of the values of the groups, Mann-Whitney U test, test method was used. According to the study, the average age of participants is 45,125±5,772, the smallest is 39, and the largest is 55. When the study is studied, the average size is 175,500±6,908, the smallest value is 163, and the largest value is 185. Once again, when the same table was examined, the average weight of the participants was 83,687±8,600, the smallest value was 62, the greatest value was 95. This study discussed the difference between the sports history and some variables belonging to KMY. When the table was studied, a statistically significant difference was found between the sports history and the left femur BMD (g/cm2 ) (p=,014), left femur BMC (g) (p=,016), left femur T score (p=,016), left femur Z score (p=,029), spina BMD (gr/cm2) (p=,011), spina BMC (gr) (p=,013), spina T score (p=,019), weekly calorie (gr) (p=,001) variants. The left femur area, the spina area, the spina Z score, the MET dk/week, the body mass index is not statistically significant. In this study, there are two different groups (which have a sports history and are not). Individuals have been studied at KMY, and individuals with sports history have been determined to be better than individuals living in the sedanter of KMY than KMY. This also shows that the sports history has a positive impact on KMY.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 427
Atıf : 1.387
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini