Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 198
 İndirme 38
Anadolu Kültüründe Damga/tamga/dövme: Mardin Örneği
2020
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Özet:

Eski çağlarda yaşayan insan toplulukları bir nesnenin veya canlının kendilerine ait olduğunu belirlemek için çeşitli işaretler kullanmışlardır. Bu işareti basmaya yarayan araca Damga (Tamga) denilmektedir. Damga, bir işaretin bir soya, bir boya veya bir kişiye ait olduğunu anlamak için çeşitli şekillerde ifade edilmesidir. Bu şekiller yontarak, kazıyarak, keserek, boyayarak, yakarak veya döverek yapılır. Anadolu kültüründe damga geniş bir coğrafyada kullanılmıştır. Eski çağlardan günümüze damga Türk kültüründe var olmuş pratiklerdendir. Damga Türk topluluklarında “tamga/damga” olarak adlandırılmıştır. Türk boylarının ve bu boylar içinde yer alan oymakların damgaları ilgi çekici birer işaret veya simge albümü olup, her biri ayrı bir özellik ve anlam  taşımaktadır. Türkler damgayı hayvan, eşya ve bayrak üzerine uygulamışlardır. Türk oymaklarında “el ile yapılan motif” anlamına gelen “tamga”, “tamka” ve “damga” olarak ifade edilen kelimeler günümüzde şahıs imzası ve mührü olmasının yanı sıra kamu maliyesi alanında (damga resmi, damga pulu) vergi manasında da kullanılmaktadır. Dövme is, çivit, öt, kız çocuğu doğurmuş anne sütü, mürekkep, likit, çinko-karbon, nadiren de olsa kullanılan koyun ve inek sütü ile elde edilen karışımın deri altına iğneler ile işlenmesine denir. Dövme, nazardan korunma, tılsım, bereket gibi inanç amaçlı beklentilerin yanında bir topluluğa aidiyet ve güzellik için de yapılmıştır. Anadolu coğrafyasında yaşayan bazı topluluklarda bir geleneğin simgesi hâline gelen dövme o  topluluğun dikkat çeken bir işaretidir. Yapılan dövmeler kişilerin bir inanca dayanan bağlılığının, bir gruba olan aidiyetinin veya sosyal kimlik ifadelerinin dışa vuran işaretleridir. Dövme, aşiret ve tarikat gibi kişinin bağlı bulunduğu inanç veya etnik topluluğu belirtmek amacıyla da kullanılmıştır. Türk dilinin en eski yazılı belgeleri olan Orhun Yazıtları’ndaki alfabeyi oluşturan işaretler ve şekiller günümüz maddî kültür ürünlerindeki semboller ile benzer özellikler göstermektedir. Elde edilen sonuçlarda Orhun Yazıtları başta olmak üzere, Özgün Turfan Yazmaları, Uyuk Arjan Yazıtları’ndaki işaretler ile Çağatay ve Nogay Türklerine ait paralar üzerindeki şekiller ve Göbeklitepe tapınaklarındaki dikili taşlar üzerindeki sembollerin Mardin yöresinde yapılan dövmelerdeki bazı işaretlerle benzeştiği görülmüştür. Çalışmada, Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği olan dövme/damga uygulamalarındaki motifleri araştırılmıştır. Türk tarihine ışık tutan Orhun Yazıtları’nda, Özgün Turfan Yazmaları’nda ve Uyuk Arjan Yazıtları’nda bulunan işaretler ile Mardin yöresinde yapılan damgalardaki işaret, şekil, motif ve simgelerdeki benzerliklerin tespiti amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Damga/tamga/tattoo In Anatolian Culture: Example Of Mardin
2020
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Özet:

In ancient times, human communities used various signs to determine whether an object or animal belongs to them. This sign is called the sign of the sign of the sign. A sign is expressed in a variety of ways to understand that a sign belongs to a soya, a paint or a person. These shapes are made by wrapping, cutting, cutting, painting, burning or cutting. In Anatolian culture, the mark has been used in a wide geography. From the ancient times to the present day, the mark is one of the practices that existed in Turkish culture. Damga is called “tamga/damga” in the Turkish communities. The signs of Turkish heights and the signs in these heights are an interesting sign or symbol album, each of which has a distinct character and meaning. The Turkish people applied the mark on animals, goods and flags. The words "tamga", "tamka" and "damga", which in Turkish votes mean "man-made motivation", are now used as a person's signature and seal as well as in the public finance field (damga official, mark pulu) in the tax meaning. Tattoos is, nails, hips, baby-born mother’s milk, ink, liquid, zinc-carbon, rarely used beef and beef milk is called the processing of the mixture obtained with skin-to-skin inches. It is made for the belief and beauty of a community, along with the expectations of faith, such as tattoo, protection from Nazareth, glory, blessing. The tattoo that becomes a symbol of a tradition in some communities living in the Anatolian geography is a sign of that community’s attention. Tattoos made are signs of a belief-based commitment of individuals, membership to a group or social identity expressions. It has also been used for the purpose of indicating the belief or ethnic community in which a person is connected, such as tattoo, affection and taricate. The signs and shapes that make up the alphabet in the Orhun Writings, the oldest written documents of the Turkish language, show similar characteristics to the symbols in today's material culture products. In the results obtained, the Orhun Writings primarily, the Original Turfan Writings, the signs in the Uyuk Arjan Writings and the shapes on the coins of the Çağatay and Nogay Turks and the symbols on the stained stones in the Göbeklitepe temples appeared to be similar to some signs in the tattoos made in the Mardin area. In the study, the motives in the tattoo/touch practices, which are an unforgettable tradition of Anadolu, were investigated. In the Orhun Writings, which keeps light on Turkish history, the signs found in the Original Turfan Writings and the Uyuk Arjan Writings and the signs, shapes, motifs and similarities in the signs made in the Mardin area are intended to be identified.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Milli Folklor

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.672
Atıf : 8.849
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini