Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 47
 İndirme 5
Soğuk Savaş Sonrası Güvenlik Ortamında AB-NATO İlişkileri
2017
Dergi:  
TroyAcademy
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Soğuk Savaş sonrası güvenlik ortamında aralarında sıkı bir bağ bulunan AB ile NATO arasındaki ilişkiyi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede makale iki örgütün gelecekte bir arada varolmaya devam mı edeceği yoksa ayrı yollara mı gideceği sorusuna cevap aramaktadır. Makalenin ilk bölümü Soğuk Savaş sonrası dönemde AB-NATO ilişkilerinin gelişimini incelenmektedir. İkinci bölümde AB’nin kendi yürüttüğü operasyonlarda NATO imkan ve kabiliyetlerini kullanmasına olanak sağlayacak olan AB-NATO arasındaki düzenlemenin Berlin Artı güvenlik düzenlemesi ile nasıl çözüldüğü incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise Berlin Artı düzenlemesinin ilk uygulaması olan AB’nin Makedonya’da yürüttüğü Concordia Operasyonu (2003) incelenmektedir. Sonuç olarak, AB ile NATO arasındaki ilişkinin sürekli gelişen dinamik doğası, AB ile NATO’nun gelecekte bir arada varolmaya devam mı edeceği yoksa ayrı yollara mı gideceği sorusuna net bir cevap vermemizi zorlaştırmaktadır. Bu, daha çok etkin bir AB-NATO ilişkisi kurulmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik başat güçlerin siyasi iradesine bağlı görünmektedir. Ancak, Soğuk Savaş sonrası dönemin güvensiz ve belirsiz ortamı ve küresel terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması gibi yeni tehditler gözönüne alındığında iki örgütün bu tehditlerle başa çıkmak için birbirlerini tamamlayan şekilde ve uyum içinde çalışarak bir arada var olmaya devam etme mecburiyetinde olduklarını iddia edebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




TroyAcademy

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 183
Atıf : 540
TroyAcademy