Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 72
 İndirme 14
Cumhuriyet Döneminde Sosyo-kültürel Değişim ve Dönüşümün Göstergesi Olarak Tiyatro
2020
Dergi:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Türk Tiyatrosu Tanzimat Tiyatrosu, Meşrutiyet Tiyatrosu ve Cumhuriyet Tiyatrosu olarak üç bölümde değerlendirilebilir. Bu dönemlerin ilki 1839-1908 tarihleri arasını, ikincisi 1908-1923, sonuncusu da 1923’den günümüze kadarki süreci imler. Toplumun düşünce yapısı ve yaşam biçimi, kültürü, batılılaşma anlayışı, sanat ve sanatsal türlere getirilen sansür ve denetim, özgürlükçü ortam, millileşme gibi kavramlar bu dönemlerin belirleyici etkenleri olmuş ve ait oldukları dönemin toplumsal, siyasal, yönetsel, sanatsal ve kültürel anlayışını yansıtmışlardır. Bu dönemler içinde Cumhuriyet Tiyatrosu, Atatürk ve onun ortaya koyduğu ilke ve uygulamalar ışığında gelişmiş ve yeni bir boyut kazanmıştır. Yalnızca bir devlet adamı değil, aynı zamanda gerçek bir sanat adamı olan Atatürk’ün sanat, sanatçı ve tiyatroya olan yaklaşımı ve desteği ile Türk Tiyatrosunun karşı karşıya olduğu engeller ortadan kaldırılmış ve tiyatronun bir kamu hizmeti olduğu bilinci oluşturularak çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmada önemli bir ölçüt olduğu ortaya konulmuştur. Atatürk’ün tiyatroya kazandırdığı önemli yeniliklerden birisi de Türk kadının sahnede yer alması ve sesini duyurabilmesine olanak sağlamasıdır. Türkiye’nin ilk dramaturgu olarak kabul edilen Atatürk’ün tiyatro anlayışı üç temel esasa dayanır. İlki halkı eğitmek, ikincisi kültür düzeyini yükseltmek, sonuncusu ise milli tiyatronun gelişimini sağlamaktır. Atatürk döneminde tiyatronun öncelikli amacı eğitimdir. Tiyatronun bir memleketin kültür seviyesinin aynası olduğuna inanan Atatürk bu sanat dalını devlet eliyle destekleyerek kamu hizmeti kapsamında ele alınmasını sağlamıştır. Bu kapsamda Atatürk döneminde belediyelerin tiyatro binası yaptırma ve topluluk bulundurması, Türk Güzel Sanatlar Birliği’nin kurulması, halkevlerinin tiyatro kollarının çalışmaları, tiyatro meslek okulunun açılması, yeni kurumlar ve tiyatro topluluklarının kurulmasına ek olarak devlet tiyatrosu ve konservatuarının etkinlikleriyle Türk Tiyatrosu gelişmiş ve Atatürk’ün önderliğinde günümüzdeki konumunun temelleri atılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Theatre As A Showcase Of Social and Cultural Change and Return During The Republican Era
2020
Yazar:  
Özet:

The Turkish Theatre can be evaluated in three sections as the Tanzimat Theatre, the Legitimate Theatre and the Republic Theatre. The first of these periods is between 1839-1908, the second between 1908-1923, and the last between 1923 and today. Concepts such as society's thought structure and lifestyle, culture, the concept of westernization, the censorship and control of art and art, the liberalistic environment, the nationalization have become the determining factors of these periods and have reflected the social, political, administrative, artistic and cultural understanding of the period to which they belong. During these periods, the Republic Theatre has developed and gained a new dimension in the light of Atatürk and the principles and practices he has presented. Not only a state man, but also a real artist, with the approach and support of Atatürk to the art, artist and theatre, the obstacles that the Turkish Theatre faces have been eliminated and the awareness that the theatre is a public service has been established as an important measure in achieving the level of contemporary civilization. One of the important innovations that Atatürk has brought to the theater is that it allows the Turkish woman to appear on the stage and to announce her voice. Ataturk's theatrical understanding, which is considered the first dramatist in Turkey, is based on three basic principles. The first is to educate the people, the second is to raise the level of culture, and the last is to ensure the development of the national theater. At the time of Ataturk, the main objective of the theatre is education. Ataturk, who believes the theater is the mirror of a country’s cultural level, has made it possible to deal with this art by supporting the state’s hand in the framework of public service. In this context, the construction and community of the municipalities during the Atatürk period, the establishment of the Turkish Fine Arts Association, the work of the theatre arms of the public, the opening of the theatre professional school, the establishment of new institutions and theatre communities, as well as the activities of the state theater and conservation, the Turkish Theatre developed and the foundations of the current position under the leadership of Atatürk were placed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 876
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini