Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
Dijital Serbest Zaman Akış Deneyimi: Ölçek Geliştirme Çalışması
2023
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, günümüzde dijital teknolojilerin etkisi ile serbest zaman deneyimlerinin yeni bir türü olarak ortaya çıkan “dijital serbest zaman” etkinlikleri içerisindeki akış deneyiminin ölçülmesine yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan 36 maddelik havuz uzman görüşlerine sunulmuş ve ölçeğin yapısında uygun olmayan 9 madde havuzdan çıkarılarak kalan madde havuzu üzerinde düzenlemeler yapılmış ve kapsam geçerliliği sağlanmıştır. 27 madde ile ölçeğin yapısının belirlenmesi amacıyla amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilen üniversite öğrencisi 291 (YaşOrt.= 20.80 ± 2.095) katılımcı dahil edilip SPSS 25.0 paket programı aracılığıyla AFA gerçekleştirilmiştir. AFA sonucunda toplam varyansın %55,064’ünü açıklayan 18 madde ve 3 faktörlük bir yapı tespit edilmiştir. Bir sonraki aşamada ise ölçeğin doğrulanması amacı doğrultusunda farklı bir örneklem grubu ile 377 katılımcı (YaşOrt. = 20.73 ±2.020) AMOS.21 lisanslı paket programı kullanılarak DFA gerçekleştirilmiştir. DFA sonucunda modelin yeterli uyum sağladığı tespit edilmiştir. Uygulanan istatiksel analiz ve değerlendirmeler sonucunda Dijital Serbest Zaman Akış Deneyimi Ölçeği’ nin (DSZ-ADÖ) 17 madde ve 3 alt boyuttan oluşan geçerli ve güvenilir bir yapıya sahip olduğu ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Digital Leisure Flow Experience: Scale Development Study
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to develop a valid and reliable measurement tool for measuring the flow experience in “digital leisure” activities, which has emerged as a new type of leisure experience with the influence of digital technologies. The pool of 36 items created for this purpose was presented to the expert opinions, and the 9 items that were not suitable for the scale's structure were removed from the pool and arrangements were made on the remaining item pool and content validity was ensured. In order to determine the structure of the scale with 27 items, 291 university student (AgeMean.= 20.80 ± 2.095) participants selected by purposive sampling method were included and EFA was performed through the SPSS 25.0 package program. As a result of EFA, a structure with 18 items and 3 factors was determined, which explains 55.064% of the total variance. In the next step, 377 participants (AgeMean. = 20.73 ±2.020) with a different sample group for the purpose of validating the scale, using CFA using the AMOS.21 licensed package program. As a result of the CFA, it was determined that the model had sufficient fit. As a result of the applied statistical analysis and evaluations, it was revealed that the Digital Leisure Flow Experience Scale has a valid and reliable structure consisting of 17 items and 3 sub-dimensions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 761
Atıf : 7.331
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini