Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 2
Teröre Karşı Küresel Savaş, Renkli Devrimler, ve Arap Baharı’ndan Jeopolitik Bölgeselciliğe: Türk Savunma ve Dış Politikasına Etkileri
2021
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Jeopolitik bölgeselcilik belli bir bölgede belli bir zamanda etki yönetme mekanizmasıdır. Bu amaçla aktörler, içinde bulundukları jeopolitik dönemin doğasından etkilenirken, başkaları pahasına var olmak ve güç elde etmek adına mücadele ederler. Soğuk Savaş dönemi, jeopolitik bölgeselciliğin iki süper güç tarafından, genellikle vekilleri aracılığıyla elde edildiği iki kutuplu bir dünyaya şahit oldu. 1991’de Sovyetler Birliği’nin yıkılması ile tek kutuplu dünya düzeni hâkim hale geldi. Günümüzde çok kutuplu dünyaya doğru evrilen bu küresel düzenin dönüşüm süreci ise sancılı oldu. Dünya çapında hegemonyasını korumaya ve rekabeti engellemeye çalışan ABD bu dönüşümün sancılı olmasında büyük rol oynadı. ABD hegemonyasını devam ettirmek için Teröre Karşı Küresel Savaş veya Arap Baharı gibi olayları markalaştırarak uluslararası ilişkilerin temel konusu haline getirdi. ABD’nin bununla ulaşmak istediği hedef, Brzezinski'nin 1997'de belirttiği stratejik zorunlulukların öngördüğü uluslararası sistemi, muhalifleri zayıflatarak ve müttefikleri bağımlı tutarak yönetmekti. Bu iklimde, Ortadoğu'da bölgesel bir güç olarak Türkiye'nin dış ve güvenlik politikası çıkarlarını gerçekleştirmesinde ciddi zorluklar yaratılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Geopolitical Regionalisms Resulting From Us-led Gwot, Colour Revolutions and Arab Spring: Implications For Turkish Defence and Foreign Policy
2021
Yazar:  
Özet:

Geopolitical regionalisms are a mechanism of managing influence in a particular region at a particular point in time. They exist and are driven by powers vying for influence at the expense of others, in turn, influenced by the nature of the geopolitical era in which they exist. The Cold War saw a bipolar world, where geopolitical regionalisms were achieved by the two superpowers, often through their proxies. This was replaced by a monopolar world order after the collapse of the Soviet Union in 1991. The current transforming global order towards a multipolar world has created a lot of chaos through the United States seeking to maintain its global hegemony and thwart competition. This is accomplished through creating branded events in international relations, such as the Global War On Terror or the Arab Spring. The goal is to manage the international system as envisaged by the strategic imperatives mentioned by Brzezinski in 1997, through weakening opponents and keeping allies dependent. As such, tremendous challenges have been created for Turkey in handling its foreign and security policy interests as a regional power in the Middle East.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 267
Atıf : 1.202
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini