Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Üniversite Öğrencilerinin Covid-19 Sürecindeki Hijyen Davranışlarının Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

COVD-19 (SARS-CoV-2) salgınının ortaya çıktığı ilk günden itibaren toplum üzerinde davranış değişikliğini de kapsamak üzere çeşitli etkilerinin olduğu görülmüştür. Gerçekleştirilen bu çalışmada da davranış değişikliği açısından hijyen konusunda daha hassas olması beklenen sağlık mensubu adaylarının COVID-19 salgın döneminde hijyen davranışlarına yönelik eğilimlerinin belirlenmesi ve elde edilen veriler doğrultusunda bilimsel açıdan öneriler sunulması amaçlanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin; cinsiyet dağılımı açısından %72,4’ünü kadınların, %27,6’sını erkeklerin oluşturduğu, medeni durum açısından %98,6’sını bekârların, %1,4’ünün evlilerin oluşturduğu, sınıf düzeyi açısından %57,1’ini birinci sınıfların, %42,9’unu ikinci sınıfların oluşturduğu, program türü açısından %29,6’sını İlk ve Acil Yardım Programı, %22,4’ünü Yaşlı Bakımı Programı, %25,2’sini Evde Hasta Bakımı Programı ve %22,8’ini Fizyoterapi Programı öğrencilerinin oluşturduğu saptanmıştır. Çalışmada katılımcıların COVID-19 Hijyen Ölçeği puan ortalamaları; 135 puan üzerinden toplam puan için 98,08±17,40’dır. Ölçeğin alt boyutları açısından değerlendirildiğinde; “Değişen Hijyen Davranışları” boyutu puanın 20,88±4,38, “Ev Hijyeni” boyutu puanın 14,90±3,06, “Sosyal Mesafe ve Maske Kullanımı” boyutu puanın 15,55±3,11, “Alışveriş Hijyeni” boyutu puanın 15,90±4,65, “El Hijyeni” boyutu puanın 20,14±3,61 ve “Dışarıdan Eve Gelindiğinde Hijyen” boyutu puanın 10,68±2,64 olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, sınıf düzeyi ve medeni durum değişkenleri ile toplam ölçek puanı arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Alt boyutlar açısından; cinsiyet değişkeni ile değişen hijyen davranışları, ev hijyeni, el hijyeni ve sosyal mesafe ve maske kullanımı alt boyutlarının toplam puanları arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Sınıf düzeyi değişkeni açısından; değişen hijyen davranışları ile sosyal mesafe ve maske kullanımı alt boyutlarının toplam puanları arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; COVID-19 salgını ile birlikte kişilerin salgın öncesine göre salgın döneminde el hijyeni konusunda daha hassas oldukları ayrıca sosyal mesafe, maske kullanımı, gıda hijyeni ve kişisel koruyucu önlemleri alma noktasında da duyarlı oldukları görülmüştür. Dolayısıyla bu ve buna benzer salgın dönemlerinde toplumun resmî kurumlar tarafından bilgilendirilmesinin, bilgilendirme mesajlarının hazırlanmasının ve toplumsal farkındalık eğitimlerinin düzenlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Hygiene Behaviors Of University Students In The Covid-19 Process
2023
Yazar:  
Özet:

It has been observed that the COVD-19 (SARS-CoV-2) epidemic has had various effects on society, including behavioral changes, since the first day it emerged. In this study, it was aimed to determine the tendencies of health care professional candidates who are expected to be more sensitive about hygiene in terms of behavior change during the COVID-19 epidemic period and to present scientific suggestions in line with the data obtained. Individuals participating in the study; In terms of gender distribution, 72.4% are women, 27.6% are men, 98.6% are single in terms of marital status, 1.4% are married, 57.1% are primary school graduates in terms of class level. In terms of program type, 29.6% First and Emergency Aid Program, 22.4% Elderly Care Program, 25.2% Home Patient Care Program and 22% It was determined that 0.8 of them were Physiotherapy Program students. In the study, the mean scores of the participants on the COVID-19 Hygiene Scale; For the total score out of 135 points, it is 98.08±17.40. When evaluated in terms of the sub-dimensions of the scale; “Changing Hygiene Behaviors” subscale score 20.88±4.38, “Home Hygiene” subscale 14.90±3.06, “Social Distancing and Mask Use” subscale score 15.55±3.11, “Shopping Hygiene” dimension of 15.90±4.65, “Hand Hygiene” dimension as 20.14±3.61 and “Hygiene when Coming Home from Outside” dimension was determined as 10.68±2.64. It was determined that there was no significant difference between the variables of gender, class level and marital status and the total scale score. In terms of sub-dimensions; It was determined that there was a significant difference between the gender variable and the total scores of the changing hygiene behaviors, home hygiene, hand hygiene and social distance and mask use sub-dimensions. In terms of class level variable; It has been determined that there is a significant difference between the changing hygiene behaviors and the total scores of the social distance and mask use sub-dimensions. As a result; With the COVID-19 epidemic, it has been observed that people are more sensitive about hand hygiene during the epidemic than before the epidemic, and they are also sensitive in terms of social distance, mask use, food hygiene and taking personal protective measures. Therefore, it is thought that it is important to inform the society by official institutions, to prepare information messages and to organize social awareness trainings during this and similar epidemic periods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.098
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini