Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 7
Öğretmenlerin Örgütsel Sinizm Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması
2023
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin örgütsel sinizm algıları üzerinde çeşitli değişkenlerin (cinsiyet, kıdem ve branş) etki düzeyini ortaya koymaktır. Konu ile ilgili YÖK Tez Merkezi, Google Akademik, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (Türkiye Akademik Arşivi, Dergi Park Akademik) veri tabanları taranmıştır. Türkiye’de bu konu üzerine yapılmış çalışmalar içersinden dahil etme kriterlerine uygun olarak, değişkenler içerisinden cinsiyet 93 ve kıdem 66, branş değikeni için 30 adet çalışma araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Yapılan çalışmalarda toplam örneklem sayısı 40921’dir. Bunun 21103’ünü kadın ve 19818’ini erkek öğretmenler oluşturmaktadır. Verilerin analizinde araştırma sonuçlarını sentezleme yöntemleri olarak bilinen meta-analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüm değişkenler için yayın yanlılığı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Rastgele etkiler modeline göre yapılan meta-analiz sonucunda cinsiyet değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d=-0,02), kıdem değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d=0,03), branş değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d=-0,07) zayıf ve önemsiz düzeyde olduğu belirlenmiştir. Tüm değişkenler için yapılan moderatör analizleri sonucuna göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yapılan araştırmada ulaşılan genel bulgularda ise öğretmenlerin cinsiyet, kıdem, branş farklılıklarının örgütsel sinizm algıları üzerinde etkisinin olmadığı veya zayıf düzeyde bir etki büyüklüğünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında araştırmanın tüm bulguları içerisinde karakteristik özelliklerinin etkisinin incelendiği moderatör analizlerine göre kademe düzeyinin, yayın türünün, okul türünün, öğretmenin branşının, araştırmanın yapıldığı bölgenin ve araştırmacının cinsiyetinin etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Teachers' Organizational Sinism Perceptions According To Different Variables: A Meta-analysis Study
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the level of influence of various variables (gender, age and branch) on the organizational sinism perceptions of teachers. The subject-related YÖK Thesis Center, Google Academic, National Academic Network and Information Center (Turkish Academic Archive, Journal Park Academic) data bases have been scanned. According to the criteria of inclusion of the studies on this subject in Turkey, the variables; gender 93 and age 66, 30 studies have been included in the scope of research for the branche. The total number of samples in the study is 40921 . Of these, 21103 are female and 19818 are male teachers. In the analysis of data, the meta-analysis method, known as methods of synthesis of research results, has been used. The research finds that there is no diffusion error for all variables. According to the random effects model, the meta-analysis found that the overall impact size of the gender variable (d=-0,02), the overall impact size of the lateral variable (d=0,03) and the overall impact size of the branch variable (d=-0,07) were weak and unimportant. According to the results of the moderators analysis for all variables, there was no statistically significant difference. The general findings obtained in the study have found that teachers’ gender, age, branch differences have no influence on organizational sinism perceptions or have a weak level of influence. In the framework of the study, all findings of the research are based on the moderator analysis where the effect of its characteristic characteristics is studied and the result is that the level of stage, the type of broadcast, the type of school, the branch of the teacher, the area where the research is done and the gender of the researcher are not influenced.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; öğretmenlerin örgütsel sinizm algıları üzerinde çeşitli değişkenlerin (cinsiyet, kıdem ve branş) etki düzeyini ortaya koymaktır. Konu ile ilgili YÖK Tez Merkezi, Google Akademik, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (Türkiye Akademik Arşivi, Dergi Park Akademik) veri tabanları taranmıştır. Türkiye’de bu konu üzerine yapılmış çalışmalar içersinden dahil etme kriterlerine uygun olarak, değişkenler içerisinden; cinsiyet 93 ve kıdem 66, branş değikeni için 30 adet çalışma araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Yapılan çalışmalarda toplam örneklem sayısı 40921’dir. Bunun 21103’ünü kadın ve 19818’ini erkek öğretmenler oluşturmaktadır. Verilerin analizinde araştırma sonuçlarını sentezleme yöntemleri olarak bilinen meta-analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüm değişkenler için yayın yanlılığı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Rastgele etkiler modeline göre yapılan meta-analiz sonucunda; cinsiyet değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d=-0,02), kıdem değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d=0,03), branş değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d=-0,07) zayıf ve önemsiz düzeyde olduğu belirlenmiştir. Tüm değişkenler için yapılan moderatör analizleri sonucuna göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yapılan araştırmada ulaşılan genel bulgularda ise öğretmenlerin cinsiyet, kıdem, branş farklılıklarının örgütsel sinizm algıları üzerinde etkisinin olmadığı veya zayıf düzeyde bir etki büyüklüğünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında araştırmanın tüm bulguları içerisinde karakteristik özelliklerinin etkisinin incelendiği moderatör analizlerine göre kademe düzeyinin, yayın türünün, okul türünün, öğretmenin branşının, araştırmanın yapıldığı bölgenin ve araştırmacının cinsiyetinin etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 375
Atıf : 3.867
2023 Impact/Etki : 0.645
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi