Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 89
 İndirme 26
 Sesli Dinleme 1
Türkiye’de Hükümet Sistemi Dönüşümünün Gerekleri ve Potansiyel Risklerine Anayasal Bir Yaklaşım
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de istikrarlı olduğu kadar, etkin bir siyasal yönetime duyulan ihtiyaç, 1970’li yıllardan bu yana toplumun her kesiminde yaygın beklenti haline gelmiştir. Bu talepler, parlamenter sistemin ve anayasal yapının sebep olduğu düşünülen her siyasal kriz sonrasında yoğunlaşarak ülke gündemine gelmeye devam etmiştir. Erken yapılan seçimler, zayıf hükümetler neticesi oluşan kısa süreli koalisyonlar, Meclis’in uzun süre Cumhurbaşkanı seçememesi türünden sistem krizlerine karşı farklı çözüm önerilerinin getirilmesi söz konusu olmuştur. Bu çözüm önerileri arasında; siyasal partilerin yapısındaki değişiklikler ile seçim sistemi ve seçim barajına yönelik değişim taleplerinin yanında, özellikle hükümet modelinde başkanlık sistemi yönünde bir dönüşümün yapılması da sıkça öne çıkarılmış bulunmaktadır. Türkiye’de Nisan 2007 tarihinde, Cumhurbaşkanı’nın seçim sürecinde ve sonrasında yaşananlar, siyasal sistemdeki anayasal dönüşüm tartışmalarının yönünü de hızlandıran bir etki göstermiştir. TBMM’nin, “367 Krizi” nedeniyle Cumhurbaşkanı seçememesi üzerine yapılan anayasa değişikliği sonrasında parlamenter sistem fiili bir dönüşüm sürecine girmiştir. 14 Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile birlikte mevcut hükümet sisteminin, yarı-başkanlık sistemi mantığıyla işlemeye başladığı görülmüştür. 15 Temmuz 2016 darbe girişimini izleyen siyasal sürecin de etkisiyle yapılan 2017 Anayasa Değişikliğinin uygulamaya geçtiği 9 Temmuz 2018 sonrasında ise hükümet sistemi, Türkiye’ye özgü bir başkanlık sistemi olarak siyasal pratiğe geçmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Constitutional Approach to the Requirements and Potential Risk of Government System Transformation in Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

As stable in Turkey, the need for an effective political governance has become a widespread expectation in all sections of society since the 1970s. These demands have continued to come to the country’s agenda, concentrating after every political crisis that is considered to be the cause of the parliamentary system and the constitutional structure. Early elections, short-term coalitions resulting from weak governments, the way that the Parliament has long failed to elect the president has been about the introduction of different solutions to system crises. Among these proposals of solution, in addition to the changes in the structure of political parties and the demands of change towards the electoral system and the electoral barrier, it is often suggested that a transformation in the direction of the presidency system, especially in the government model. In Turkey in April 2007, the events during and after the President's election showed an impact that also accelerated the direction of the debate on the constitutional transformation in the political system. After the constitutional amendment made by TBMM, because of the "367 crisis" the president was not elected, the parliamentary system entered into a real transformation process. On August 14, 2014, with the election of the President by the people, it was seen that the current government system began to work with the logic of the semi-presidential system. After the implementation of the 2017 Constitutional Amendment, which was also influenced by the political process following the 15th July 2016 coup attempt, 9th July 2018, the government system has passed into political practice as a presidential system specific to Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.525
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)