Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 9
Başarılı Zekaya Dayalı Öğretme Stili Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2022
Dergi:  
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Paloş ve Maricutoui (2006) tarafından geliştirilen Başarılı Zekaya Dayalı Öğretme Stili Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması amaçlanmaktadır. Araştırma ortaöğretim kademesinde görevli 305 öğretmenden oluşan üç çalışma grubu üzerinde yürütülmüştür. Dilsel eşdeğerlik çalışmasında katılımcıların BZÖSÖ’nün Türkçe ve İngilizce formuna verdikleri cevaplar arasında pozitif yönlü, güçlü ve anlamlı korelasyonlar tespit edilmiştir. BZÖSÖ’nün Türkçe formunun yapı geçerliği açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanarak test edilmiştir. AFA’da toplam varyansın %61’ini açıklayan ve ölçeğin orijinal formuyla paralellik gösteren dört faktörlü bir yapı elde edilmiştir. DFA’da rapor edilen uyum indeks bu yapıyı doğrulamıştır. Faktör analizi sonucunda ortaya çıkan boyutlar, ölçeğin orijinal formundaki gibi, hafıza, analitik düşünme, yaratıcı düşünme ve uygulamalı düşünme olarak adlandırılmıştır. Güvenirlik çalışması çerçevesinde, BZÖSÖ’nün geneli için hesaplanan Cronbach-alfa iç tutarlılık katsayısı .95 olarak saptanmıştır. Madde analizi sonuçları, madde korelasyonlarının BZÖSÖ’deki tüm maddeler için .30 eşik değerinin üzerinde olduğunu göstermiştir. Araştırmaya ilişkin bu sonuçlar, ölçeğin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir ölçümler sağladığını ve öğretmenlerin başarılı zekaya dayalı öğretim stillerini ölçmek için kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish Adaptation Of The Teaching Style For Successful Intelligence Questionnaire (tsi-q): Validity and Reliability Study
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 753
Atıf : 4.168
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi