Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 28
Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Yeterlikleri ve Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Nicel yaklaşımlı bu araştırmanın temel amacı, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlikleri ile kişilik özelliklerine ilişkin algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma bu özellikleriyle, ilişkisel tarama modelli bir çalışmadır. Çalışma evrenini 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Kırşehir il genelinde görev yapan 931 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, kolaylıkla bulunabilen örnekleme yöntemi ile seçilmiş 441 öğretmenden oluşmaktadır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin algılarını saptamak için “Sınıf Yönetimi Yeterlik Ölçeği” ve kişilik özelliklerini belirlemek için “Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi” kullanılmıştır. Araştırmada, Sınıf Yönetimi Yeterlik Ölçeği’nin geneli ile Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi’nin “Duygusal Dengesizlik” alt faktörü arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi’nin diğer alt faktörleri ile arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Sınıf Yönetimi Yeterlik Ölçeği”nin alt faktörleri ile Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi’nin “Duygusal Dengesizlik” alt faktörü arasında negatif yönlü ilişkiler, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi’nin diğer alt faktörleri ile aralarında ise pozitif yönlü ilişkiler olduğu ya da herhangi bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin algılarının ölçek genelinde ve alt faktörlerin tamamında “çok yüksek düzeyde olduğu”; öğretmenlerin kişilik özelliklerinden duygusal dengesizliğe biraz uygun oldukları; dışa dönüklüğe, deneyime açıklığa, yumuşak başlılığa oldukça uygun oldukları ve sorumluluğa çok uygun oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca “görev yapılan okulun imkânları durumuna ilişkin algı” ve “mesleki yayın takip etme durumu” değişkenlerinin öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin algıları ile kişilik özelliklerine ilişkin algıları arasında anlamlı farklılık yaratan değişkenler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Relationship Between Teachers' Class Management Skills and Personality Characteristics
2020
Yazar:  
Özet:

The main objective of this Nicel approach research is to study the relationship between teachers’ class management skills and perceptions of personality characteristics. Research with these characteristics is a study with a relative scan model. The work universe is composed of 931 high school teachers who work throughout the district of Kırşehir in the 2019-2020 Education-Teaching Year. The sample of the study consists of 441 teachers selected using the easy-to-find sample method. The "Class Management Qualification Scale" and the "Capacity Based Personality Test" were used to determine teachers' perceptions of class management qualifications. The study found that the general dimension of the Class Management Qualification is a negative meaningful relationship between the subfactor of the "Emotional Inbalance" and the other subfactor of the Class Management Qualification is a positive meaningful relationship between the subfactor. Negative relationships between the subfactors of the Class Management Qualification Scale and the subfactor of the Personality Test "Emotional Inbalance" and the other subfactors of the Personality Test "Emotional Inbalance" have been found that there are positive relationships or there is no relationship between them. The study found that teachers' perceptions of class management skills were "very high" in scale and all subfactors; that teachers were slightly fit to emotional imbalance from personality characteristics; that they were quite fit to externality, experience transparency, soft title, and very fit to responsibility. It has also been concluded that the variables of the "perception of the status of the possibilities of the school in charge" and the "perception of the status of the professional publication" are variables that make a significant difference between the perceptions of the teachers about the qualifications of class management and the perceptions of the personality characteristics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.105
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini