Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 2
Antrenörlerin Temel Psikolojik İhtiyaçları ve İş Doyumu
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Samsun ilinde aktif olarak görev yapmakta olan antrenörlerin temel psikolojik ihtiyaçları ve iş doyum düzeylerinin incelenmesidir. Çalışma, karma araştırma modelinin (nicel-nitel) bir çeşidi olan çeşitleme deseni türündedir. Çalışmanın nitel bölümünde örneklem grubunu Samsun ilinde aktif olarak görev yapmakta olan 10, nicel bölümde ise 109 antrenör oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, antrenörlerin temel psikolojik ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla Vardağlı ve Çankaya (2020) tarafından hazırlanmış 8 maddelik yarı yapılandırılmış görüşme formu; iş doyum düzeylerini incelemek amacıyla ise Brayfield ve Rothe (1951) tarafından geliştirilen, Judge, Locke, Durham ve Kluger (1998) tarafından 5 maddelik kısa formu oluşturulan ve Keser ve Bilir (2019) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan iş tatmini ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın nitel bölümünde elde edilen ses kayıtlarının yazıya dökümü sağlanmış ve Nvivo programına aktarılarak içerik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Çalışmanın nicel bölümünde ise tüm istatistiksel hesaplamalar SPSS 22.0 V. istatistik paket programda yapılmıştır.Araştırma bulguları antrenörlerin sporcularının özgüven, liderlik, iletişim vb. özelliklerinde gelişmeler gözlemlediği, antrenman sürecinde sporcunun sakatlık ve psikolojik durumu gibi hususlara dikkat ettikleri, antrenörlerin genellikle bilgiyi aktarabildiklerini ancak fiziki koşulların ve malzeme eksikliği durumunun bu süreci olumsuz etkilediği, antrenörlerin kendilerini yenilikçi ve mücadeleci olarak tanımladıkları, çoğu antrenörün başarısızlık durumunda sporculara söz veya mimiklerle tepkilerini belli ettikleri, antrenörlerin bağımsız karar verememe, yöneticiler tarafından görüşlerinin dikkate alınmaması, teşvik, çalışma koşullarının elverişsiz olması, mesai hakkının verilmemesi, maaşların yetersiz olması şeklinde karşılaştıkları sorunların kendilerini psikolojik açıdan olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Antrenörlerin süreç içerisinde başarı sağlanması hususunda çocukların spora yönlendirilmesi, okullarda spora daha çok yer verilmesi, antrenörün kendini güncellemesi şeklinde görüş ve önerilerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, antrenörlerin çalışma durumu, eğitim durumu, gelir durumu, spor yapma durumuna göre iş tatmini düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; kadın antrenörlerin ve bireysel spor branşına sahip antrenör grubunun iş tatmin düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla antrenörlerin yöneticiler tarafından görüşlerinin dikkate alınarak aidiyet duygusunun oluşturulması ve aynı zamanda çalışma şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilerek yeterli düzeyde teşvik edici tedbirler sağlanması önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Basic Psychological Needs Of The Coaches and The Job
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the basic psychological needs of coaches who are actively working in the Samsun province and the level of work satisfaction. The study is a type of diversification pattern, which is a variety of karma research model (nicel-nitel). In the qualification section of the study, the sample group is active in the Samsun province of 10, and in the quantum section, 109 coaches are formed. As a data collection tool in the study, the 8 material semi-configured conversation form prepared by Vardağlı and Çankaya (2020) in order to determine the basic psychological needs of the coaches; the work satisfaction scale developed by Brayfield and Rothe (1951) in order to study the level of work satisfaction, created by Judge, Locke, Durham and Kluger (1998) in order to determine the basic psychological needs of the coaches and adapted by Keser and Bilir (2019) in Turkish. The audio recordings obtained in the qualification section of the study were written and transmitted to the Nvivo program by content analysis method. In the quantitative part of the study, all statistical calculations were made in the SPSS 22.0 V. statistical package program. The research findings show the self-confidence, leadership, communication, etc. of the athletes. The development of their characteristics is observed, at the course of training they pay attention to aspects such as the disability and psychological condition of the athlete, the coaches are often able to transmit information but the physical conditions and material deficiency state have a negative impact on this process, the coaches define themselves as innovative and competitive, the majority of the coaches in the event of failure show their reactions to the athlete with words or mimics, the coaches are unable to make independent decisions, the coaches are unconscious of their views, the coaches are unsuitable, the job conditions are unsuitable, the job rights are not given, the salaries are not sufficient. In the course of the process, the coach’s achievement has been determined to guide the children to the sport, to give more space to the sport in schools, to the coach’s opinion and recommendations in the form of self-update. Furthermore, there is no significant difference between the level of job satisfaction of coaches according to the work status, training status, income status, sporting status; the level of job satisfaction of women coaches and the group of coaches with the individual sport industry has been found higher. Therefore, it is important to create an attitude of membership by the coaches taking into account their views by the managers and also to provide adequate levels of encouraging measures by improving the working conditions and the rights of ownership.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini