Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Alzheimer Hastalarına Bakım Verenlerin Stresle Başa Çıkma Tarzları, Öz Yeterlilik ve Psikolojik Yardım Arama Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Alzheimer hastalığı, çeşitli bilişsel ve davranışsal yeteneklerin ilerleyici bir şekilde bozulması ile karakterizedir. Bu durum, sürekli olarak ilgilenilmesi gereken Alzheimer hastalarına bakım verenlere önemli sorumluluklar yüklemektedir. Bu çalışmanın amacı, Alzheimer hastalarına bakım verenlerin psikolojik yardım arama tutumları, öz yeterlilik ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup, örneklemi Alzheimer hastasına bakım veren 120 birey oluşturmaktadır. Bu çalışmadan elde edilen verilerin analizi SPSS 25.0 ile yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerde; Alzheimer hastalarına bakım verenlerde stresle başa çıkma tarzlarının psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları arasında anlamlı düzeyde işiki bulgulanmıştır. Psikolojik yardım almaya ilişkin tutumdaki değişimi en iyi açıklayan değişkenin sosyal desteğe başvurma yaklaşımı olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda, bakım verenlerin stresle başa çıkma tarzları ile öz yeterlilik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu; kendine güvenli yaklaşımın ise öz yeterlilik için anlamlı bir yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Alzheimer hastaları ve bakım verenleriyle ilgili yapılan araştırmaların, yaşanılan sorunların en aza indirilmesine yönelik önlemlerin alınması ve yaşam kalitelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Relationship Between Stress, Self-sufficiency and Psychological Aid Seekers Of Alzheimer's Patients
2023
Yazar:  
Özet:

Alzheimer’s disease is characterized by a progressive deterioration of various cognitive and behavioral abilities. This situation leads significant responsibilities to those who take care of Alzheimer’s patients that need to be constantly carried out. The aim of this study is to explore the relationship between the attitudes of those who take care of Alzheimer’s patients seeking psychological help, self-sufficiency and ways of coping with stress. The study used a relative screening model, and the sample consists of 120 individuals who take care of Alzheimer’s. The analysis of the data from this study was done with SPSS 25.0. The data from the study found a significant deal between the attitudes of stress-dealing patterns in those who take care of Alzheimer’s patients regarding receiving psychological assistance. The change in attitude towards receiving psychological assistance is the best explanation of the change is the approach to applying for social assistance. At the same time, it has been found that there is a meaningful relationship between the ways in which caregivers deal with stress and the levels of self-capacity; and that self-sufficient approach is a meaningful incentive for self-capacity. Research on Alzheimer’s patients and their caregivers is believed to contribute to taking measures to minimize the problems experienced and improve the quality of life.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 203
Atıf : 356
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini