Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 12
Yerinde Yaşlanma ve Konutlarda Yaşama Mekanlarının Tasarımı
2021
Dergi:  
Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fiziksel, algısal, zihinsel yeti kayıplarının ortaya çıktığı bir dönem olarak yaşlılık dönemi, yaşam alanını sınırlandığı bir dönemdir. Bu dönemde gündelik yaşamın büyük bölümü konut odaklı hale gelmektedir. Bu durum hem yaşam memnuniyetinde hem de aktif ve kaliteli yaşlanmada yaşlı kullanıcıların konut ve yakın çevre özelliklerinin önemini de ortaya koymaktadır. Yaşlılık sürecindeki yeti kayıpları, fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik değişimler yaşlı kullanıcıların gereksinmelerini ve buna bağlı olarak fiziksel çevrelerinden beklentilerini değiştirmektedir. Değişen bu gereksinim ve beklentiler bir anlamda fiziksel çevrenin tasarım prensiplerinin ortaya konmasında yol gösterici olmaktadır. Yaşlılık döneminde alışkın olunan çevrede yaşamak yaşam memnuniyetinde önemli bir faktördür. Bu sebeple yaşlı kullanıcıların başkasına ihtiyaç duymadan, bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri yani yerinde yaşlanabilmelerinde, konutun iç mekan düzenlemesi ve bulunduğu çevrenin yaşlı bireylerin fiziksel özelliklerine, değişen gereksinim ve isteklerine uygun şekilde düzenlenmiş olması büyük önem taşımaktadır. Yerinde yaşlanma için konutun iç mekan düzenlemesinde, tüm mekânlarda olduğu gibi gün içinde en çok vakit geçirilen yerler olarak yaşama mekânlarında da mekan örgütlenmesi ve donatı özellikleri yaşlı kullanıcıların gereksinim ve isteklerine uygun olmalıdır. Bu çalışmanın amacı, konutlardaki yaşama mekanlarının iç mekan düzenlemesine yönelik tasarım prensipleri ve donatı özelliklerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda yaşlı kullanıcıların konutlarındaki yaşama mekanlarında şikayetçi oldukları hususların, ihtiyaç ve beklentilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında 65 yaş ve üzeri yaş grubundan 70 kullanıcı ile önceden alınan randevular ile konutlarında yerinde tespit ve yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilerek genel frekans dağılımları hesaplanmıştır. Çalışmada yaşlı kullanıcıların yaşama mekanlarında gerçekleştirdikleri eylemler, memnun ve şikayetçi oldukları hususlar, konuta ilişkin ihtiyaç, istek ve beklentileri belirlenmiş ve ardından bu veriler doğrultusunda iç mekan tasarımına yönelik tasarım/düzenleme önerileri sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Yerinde Yaslanma ve Konutlarda Yasama Mekanlarinin Tasarimi
2021
Yazar:  
Özet:

As a period of physical, perceptive, mental loss, the ageing period is a period in which the living area is limited. During this period, the majority of daily life becomes housing-oriented. This situation demonstrates the importance of the housing and close environment characteristics of older users in both the satisfaction of life and the active and quality ageing. Age loss, physical, psychological, social and economic changes in the ageing process change the needs of older users and consequently their expectations from their physical environments. These changing demands and expectations in a sense are a guide to the discovery of the design principles of the physical environment. Living in an environment that is used in the age of age is an important factor in the satisfaction of life. Therefore, it is very important that the elderly users are able to continue their lives independently, that is, they can age in place, the interior arrangement of the housing and the environment in which they are arranged in accordance with the physical characteristics of the elderly individuals, the changing needs and desires. In the interior arrangement of the housing for ageing on the site, as in all places, as in the places spent the most time during the day, in the living places, the organization of the space and the equipment characteristics should be in accordance with the needs and desires of the elderly users. The purpose of this study is to reveal the design principles and equipment characteristics for the interior arrangement of living spaces in houses. In this regard, it is aimed at determining the needs and expectations of the elderly users who complain about in their housing areas. In the framework of the study, 70 users from the age group of 65 years and older have previously taken appointments with locations and face-to-face conversations. The obtained data is analyzed in the SPSS statistical program and the general frequency distribution is calculated. The study identified the actions the elderly users performed in the living spaces, the facts they are pleased and complaining, the needs, desires and expectations related to the housing and then, according to these data, the design/modification recommendations for the interior design were presented.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 137
Atıf : 1.251
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini