Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 51
 İndirme 17
Sosyal Sorumlu Tüketici Davranışı Üzerine Bir Araştırma
2021
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Tüketim sonucu oluşan çıktıların dünyaya olan etkisiyle tüketicilerin sorumlulukları artmıştır. Değişen ve çeşitlenen tüketim alışkanlıkları toplumu olumsuz etkilemektedir. Sosyal sorumlu tüketici davranışını ele alan bu çalışmada konu ilk olarak ilgili kavramlarıyla açıklanmıştır. Daha sonra yapılan uygulamayla, sosyal sorumlu tüketici davranışı açısından tüketicilerin sosyal sorumluluk düzeyleri ile ilgili değerlendirmeler ve bu değerlendirmelerin demografik ve sosyo-ekonomik özellikler yönünden farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Çalışmada internet üzerinden tüketicilere anket uygulanmıştır. Veriler Mayıs-Temmuz 2017 tarihleri arasında elde edilmiştir. Türkiye’de yaşayan tüketicilerin sosyal sorumlu tüketici davranışı açısından sosyal sorumluluk düzeyleri 4 faktör açısından incelenmiştir. Bu faktörler, (1)“Satın Alma ve Kullanımda Çevresel Etki (SKÇE)”, (2)“Kurumsal Sosyal Sorumluluk Performansına Dayalı Satın Alma Davranışı (KSSP)”, (3)“Tüketici Geri Dönüşüm Davranışı (TGD)” ve (4)“Geleneksel Satın Alma Kriteri (GSK)” şeklindedir. Araştırma sonucunda tüketicilerin sosyal sosyal sorumluluk düzeylerinin ortanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında yaş, cinsiyet, eğitim, araç sahibi olma ve memleketlerinin bulunduğu coğrafi bölge bilgisine göre tüketicilerin sosyal sorumluluk düzeylerinin farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Tüketicilerin yaşlarının artmasıyla sosyal sorumluluk düzeyleri de artmıştır. Kadınların erkeklere, araba sahibi olanların olamayanlara göre sosyal sorumluluk düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Tüketicilerde eğitim düzeyi yükseldikçe sosyal sorumluluk düzeylerinin arttığı görülmektedir. Memleketlerinin bulunduğu bölge açısından bakıldığında sırasıyla memleketleri Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde olana tüketicilerin sosyal sorumluluk düzeylerinin diğerlerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini