Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
Yemlere Kestane ve Mimoza Tanen Ekstraktı İlavesinin Bazı in Vitro Rumen Fermentasyon Parametreleri Üzerine Etkileri
2020
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada; mimoza ve kestane tanen ekstraktı ilavesinin rumen fermentasyonu üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştr. Yöntem ve Bulgular: Rumen sıvısına 0, 25, 50 ve 75 g/kg kuru madde (KM) dozlarında mimoza ve kestane tanen ekstraktı ilavesinin in vitro gaz üretimi, kuru madde sindirilebilirliği, mikrobiyal protein üretimi ile rumen fermentasyonu üzerine olan etkileri incelenmiştir. Rumen sıvısına 25 g/kg KM tanen ekstraktı ilavesi amonyak (NH3) hariç fermentasyon parametreleri üzerinde etkili olmamıştır (P>0.05). Buna karşın rumen sıvısına 75 g/kg KM tanen ekstraktı ilavesi yavaş bir sekilde fermentasyona uğramış kısımdan elde edilen gaz miktarı, potansiyel gaz üretimi ve rumen sıvısı parametrelerinden toplam uçucu yağ asitleri (UYA), asetik asit, butirik asit, asetik/ propiyonik asit oranı, NH3 düzeyi ile karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gazı üretimini önemli düzeyde azaltmıştır (P<0.01). Kestane tanen ekstrakt ilavesiyle karşılaştırıldığında mimoza tanen ekstrakt ilavesi NH3 düzeyi (P<0.01), yavaş bir sekilde fermantasyona uğramış kısımdan elde edilen gaz miktarı ile CH4 miktarıını düşürmüş (P<0.05), propiyonik asit miktarını artırmış (P<0.01), toplam UYA, isobütirik asit, kuru maddenin gerçek sindirim derecesi ile asetik/propiyonik asit oranını ise düşürme eğilimine yöneltmiştir (P>0.05). Genel Yorum: Sonuç olarak, ruminant beslemede 50 g/kg KM’a kadar tanen ekstraktının rasyonda kullanılmasının uygun olacağı, daha yüksek dozda kullanılması durumunda rumen fermentasyonu ve yemden yararlanmayı olumsuz etkileyebileceği, mimoza tanen ekstraktının NH3 ve CH4 üretimindeki düşürücü etkisinin kestane tanen ekstraktından daha yüksek olduğu söylenebilir.  Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Tanenler kaynağı ve dozuna bağlı olarak, mikrobiyal fermentasyon ve rasyon sindirilebilirliğini düşürebilir. Buna karşın kestane yada mimoza tanen ruminant rasyonlarına uygun düzeylerde katıldığı zaman, ruminal fermentasyon olumsuz etkilenmeksizin CH4 ve NH3 salınımının düşürülmesine yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of The Extract Of Castan and Mimoza Tanen On Some In Vitro Rumen Fermentation Parameters
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study is aimed at studying the effects of the extract of mimoza and castan tanen on the fermentation of rumen. Method and findings: The effects of the extract of mimoza and castane tanene in doses of 0, 25, 50 and 75 g/kg of dried substance (KM) in rumenic fluid on in vitro gas production, dried substance digestibility, microbial protein production and rumen fermentation have been studied. The extract of 25 g/kg to the rumenic fluid was not effective on fermentation parameters except ammonia (NH3) (P>0.05). Nevertheless, the extract of 75 g/kg to the ruminic fluid has significantly reduced the amount of gas obtained from the fermented part, the potential gas production and the total flying fatty acids (UYA), acetic acid, butiric acid, acetic/propionic acid ratio, NH3 level and carbon dioxide (CO2) and methane (CH4) gas production (P<0.01). In comparison with the extract of castane tanen, the extract of mimoza tanen has tended to reduce the NH3 level (P<0.01), slowly decreased the amount of CH4 with the amount of gas obtained from the fermented part (P<0.05), increased the amount of propionic acid (P<0.01), the total UYA, isobuthic acid, the real digestion rate of the dry substance and the ratio of acetic/propionic acid (P>0.05). Overview: As a result, it is possible to say that the rumian extract of up to 50 g/kg KM in the ruminant diet is appropriate to be used in ration, that in the case of higher doses it may have a negative effect on the fermentation of rumin and the use of food, that the reducing effect of the mimosa tan extract in the production of NH3 and CH4 is higher than the castan tan extract.  The importance and effect of the study: Depending on the source and dosage of tanens, microbial fermentation and ration can reduce digestibility. Nevertheless, when you participate in the proper levels of the ruminant rations that donate castane or mimosis, ruminal fermentation can help to reduce the CH4 and NH3 release without any negative impact.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 434
Atıf : 1.727
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini