Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 47
 İndirme 21
İbn-i Haldun'un Devlet Teorisi ve Yönetimine İlişkin Öngörülerinin Türk-islam Devletleri Üzerinden Yorumlanması
2018
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

14.yüzyılda yaşayan büyük düşünür İbn-i Haldun, Sosyal Bilimler alanında çeşitli konularda özgün ve rasyonel görüşleriyle döneminin entelektüel camiasında yeni bir kapı aralamıştır. Hem bir bilim insanı hem de yönetimde bizzat yer almış bir devlet adamı olan İbn-i Haldun, devlet ve yönetim alanında günümüze "Mukaddime" gibi oldukça somut eserler bırakmıştır. Bu eserlerinde Haldun, sadece kendi döneminin kritiğini yapmakla yetinmemiş aynı zamanda tanıklık ettiği yönetim şekilleri üzerinden tasnifler geliştirmiş ve bu yönetimlerin olası geleceği üzerinden öngörülerde bulunmuştur. Haldun'un bu öngörüleri kendi döneminin ve içinde yaşadığı toplumun konjonktürel yapısından oldukça etkilenmiştir. Bu sebeple öngörüleri yer yer evrensel olmaktan uzaktır. Bu çalışmada, İbn-i Haldun'un öngörüleri, kendisinin de hem bir ferdi hem de yöneticisi olarak içinde bulunduğu Müslüman-Arap toplumu ve devlet geleneğinden çok uzak olmayan Türk-İslam Devletleri üzerinden yorumlanmaya çalışılmıştır. Türk-İslam Devletleri, zaman zaman Haldun'un doğrular nitelikte pratiklerle karşımıza çıksa da çoğunlukla Haldun'un öngörüleri, onun beklediği üzere gelişmemiştir. Ancak yönetim üzerine düşüncelerine sistemli bir çerçeve çizerek, bu çerçeve içindeki düşüncelerini ise bir yöntem dahilinde yazıya döken ilk düşünür olması bakımından Haldun evrensel bilim için oldukça değerlidir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.291
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini