Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 22
 İndirme 9
Uşak ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik yapısı
2019
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Uşak ili özelinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik yapısının irdelenmesidir. Yöntem ve Bulgular: Çalışmanın ana materyalini Uşak ilinde süt sığırcılığı faaliyeti ile uğraşan 127 işletmeci ile anket yöntemiyle elde edilen veriler oluşturmuştur. İşletmeler 4 tabakaya ayrılarak incelenmiştir. Çalışma verileri 2017 üretim sezonuna aittir. Ekonomik göstergeler olarak işletmenin Gayri Safi Üretim Değeri (GSÜD), Gayri Safi Hasıla (GSH), Saf Hasıla (SH), Tarımsal Gelir (TG) ve Toplam Aile Geliri hesaplanmıştır. Genel Yorum: Görüşülen 127 işletme ortalamasında 2017 yılında bitkisel ve hayvancılık üretim faaliyetleri sonucunda elde edilen GSÜD 538.961,97 TL olarak hesaplanmıştır. Toplam GSÜD’nin %61.28’ini süt sığırcılığı üretim faaliyetinden sağlanan gelirler oluşturmaktadır. İşletmelerde GSH ise 547.051,35 TL olarak hesaplanmıştır. İşletmelerin GSH değerlerinin %98.53’ü GSÜD’den sağlanmaktadır. İşletmeler ortalamasında SH ise 179.662,88 TL olarak hesap edilmiş, TG 249.937,98 TL olarak saptanmıştır. Toplam aile geliri ise 251.594,28 TL olarak tespit edilmiştir. Toplam aile gelirinin %99.34’ü tarımsal gelir oluşturmaktadır. Dolayısıyla görüşülen işletmelerin toplam gelirlerinde tarımın çok önemli payı bulunmaktadır. Küçük ölçekli işletmeler ile büyük ölçekli işletmelerin kişi başına düşen tarımsal gelirleri arasında 5 kat fark bulunmaktadır. Büyük ölçekli işletmelerde ekonomik göstergelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu çerçevede üretim ölçeklerinin arttırılmasına dönük iyileştirmelerin yapılması önerilmektedir. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Büyük ölçekli işletmelerde ekonomik göstergelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu çerçevede üretim ölçeklerinin arttırılmasına dönük iyileştirmelerin yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The economic structure of the milk livestock business
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to improve the economic structure of the milk farming enterprises in the servant’s own country. Method and findings: The main material of the study was created by data obtained by the survey method with 127 operators engaged in the milk livestock activity in the province of Uşak. Companies are divided into four layers. The work data belongs to the 2017 production season. As economic indicators, the enterprise's Net Production Value (GDP), Net Production Value (GSH), Net Production Value (SH), Agricultural Income (TG) and Total Family Income are calculated. General Comment: In the 127 business average, the GDP achieved as a result of plant and animal production activities in 2017 was calculated as 538.961,97 TL. 61% of the total GDP. 28 of them are produced by the dairy livestock. In, GSH is estimated at 547.051,35 TL. 98.53 % of the GSH values of enterprises are provided from GDP. In the business average, SH was calculated as 179.662.88 TL, TG was determined as 249.937.98 TL. The total family income was 251.594,28 TL. 99.34% of the total family income is agricultural income. Therefore, the total income of the undertakings discussed has a significant share of agriculture. There is a five-fold difference between small-scale and large-scale’s agricultural income per person. In large-scale, their economic indicators are better. In this context, it is recommended that improvements are made to increase the production scale. The importance and impact of the study: It has been found that the economic indicators in large-scale are better. In this context, it is recommended that improvements are made to increase the production scale.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 434
Atıf : 1.728
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi