Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 11
 Sesli Dinleme 1
Sultan Mehmed Reşad Döneminde İstanbul’daki Bulgar Cemaati: Nüfus, Yerleşim ve Ekonomi
2020
Dergi:  
Tarih Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bulgarların İstanbul’a yerleşmesi yoğun olarak 19. yüzyılın ilk çeyreğinde başlamasına rağmen yüzyılın ortalarına doğru İstanbul’un ekonomik hayatında önemli bir konuma ulaşmışlardır. Cemaatin sayısı ticaret, esnaflık ve abacılık gibi zanaatlar yoluyla gittikçe artmış ve İstanbul’daki Bulgarlar, Bulgar kilise hareketinin de öncüleri olmuşlardır. 1870’te Bulgar Eksarhlığı’nın kurulmasıyla birlikte ayrı bir millet olma hakkı elde eden Bulgarlar diğer cemaatler gibi kendi cemaat teşkilatlarını oluşturmuşlardır. Artık Osmanlı Devleti’nin nüfus ve vergi kayıtlarında Bulgar olarak kaydedilmeye başlamışlardır. Cemaatin nüfusunun ve ekonomik faaliyetlerinin gelişimi hakkında şimdiye kadar birkaç çalışma yapılmışsa da Osmanlı arşiv kaynakları henüz layıkıyla incelenmemiştir. Bu çalışmada Osmanlı nüfus kayıtları ve diğer belgeler değerlendirilerek İstanbul Bulgar cemaatinin 20. yüzyıl başlarındaki nüfusunun yapısı, yerleşim yerleri, meslekleri ve benzeri özellikleri daha ayrıntılı bir şekilde ortaya konmaya çalışılacaktır. Bu şekilde İstanbul Bulgar Cemaati ile ilgili hatıratlardaki veriler yerine arşivlerdeki kayıtların verdiği bilgiler ile durum daha net bir şekilde ortaya konmuş olacaktır. Bunun yanında Bulgar cemaatinin İmparatorluk başkentinin sosyal ve ekonomik hayatındaki rolü ve konumu da değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Bulgarian Community In Istanbul During The Sultan Mehmed Resad Period: Population, Settlement and Economy
2020
Dergi:  
Tarih Dergisi
Yazar:  
Özet:

Although the Bulgarian settlement in Istanbul began intensely in the first quarter of the 19th century, they reached an important position in the economic life of Istanbul in the middle of the century. The number of the community has increased through crafts such as trade, trade and abortion, and the Bulgarians in Istanbul have also become the pioneers of the Bulgarian church movement. In 1870, with the establishment of the Bulgarian Exarchy, the Bulgarians, who gained the right to be a separate nation, formed their own community organizations like other communities. Now they have begun to be registered as Bulgarians in the population and tax records of the Ottoman State. Although several studies have been done to date on the development of the community’s population and economic activities, the Ottoman archive sources have not yet been properly studied. In this study, the Ottoman population records and other documents will be evaluated and the structure of the population, settlements, professions and similar characteristics of the Bulgarian community of Istanbul in the early 20th century will be attempted to reveal in more detail. In this way, the situation will be more clearly revealed with the information provided by the records in the archives instead of the data in the memoirs related to the Istanbul Bulgarian Society. In addition, the role and position of the Bulgarian community in the social and economic life of the Empire Capital will also be assessed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Tarih Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 770
Atıf : 1.185
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini