Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
COMMELINA COMMUNIS: AN OUT OF SIGHT INVADER
2015
Dergi:  
Türkiye Herboloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Commelina communis L. (Asya Gün Çiçeği: Commelinaceae) çok yıllık otsu bir bitkidir. C. communis özellikle nemli, kısmi güneş alan ve hafif bünyeli (tınlı veya kumlu) besin maddesince zengin topraklara sahip alanları tercih etmektedir. Ancak çok geniş bir yelpazede ekolojik ve iklim koşullarına başarı bir şekilde adapte olabilmektedir. Bitki ülkemizde ilk kez 1984 yılında saptanmıştır. Ancak bitkinin yayılma alanlarına ve istilacı karakterine ilişkin olarak detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada; Karadeniz Bölgesi'nde C. Communis’in yayıldığı alanların saptanması amaçlanmıştır. Bu çerçevede Karadeniz Bölgesinde Samsun Artvin arasında yer alan yaklaşık 500 km mesafe 10×10 km'lik gridlere bölünmüştür. Gridlerin kesişim noktalarına denk gelecek şekilde toplam 211 noktada sürveyler yapılmıştır. Sürvey çalışmaları gerçekleştirilirken her bir noktanın GPS koordinatları, yükseklik, toprak özellikleri, bitkiye eşlik eden diğer bitkiler, yaşam alanının niteliği vb ekolojik veriler ile C. communis’in oluşturduğu parsellerin büyüklüğü vb bilgiler kayıt altına alınmıştır. C. communis Karadeniz Bölgesin de Ordu ile Artvin arasında yer alan yaklaşık 350 km uzunluğundaki sahil boyunca yayıldığı ve sahilden iç kesimlere doğru geçtiği saptanmıştır. Bitkinin artık özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde son derece yüksek yoğunluk gösterdiği ve tarım alanlarında önemli sorunlara yol açabildiği belirlenmiştir. Tarımsal amaçlarla kullanılan; çay plantasyonları, kivi ve fındık bahçeleri, meyvelik ve sebzelik vb alanlar yanında bitkinin dere ve orman kenarlarında, boş alanlar ve yol kenarları gibi tarım dışı alanlarda da yaygın olarak bulunduğu saptanmıştır. Dolayısıyla bitkinin Karadeniz Bölgesi'nin özelikle yoğun yağış alan bölgelerinde çok farklı yaşam alanlarında bulunduğu ve bölgeye tamamen yerleştiği gözlemlenmiştir. Bitkinin yaşam ve büyüme stratejisinin de bir sonucu olarak diğer bazı istilacılarla kıyaslandığında daha az dikkat çekmesi ve buna bağlı olarak bitkinin yayılmasının önlenmesine yönelik olarak herhangi bir önlem alınmaması bitkinin her geçen gün bölgede daha fazla yayılacağı kanaatini uyandırmaktadır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Herboloji Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 177
Atıf : 407
Türkiye Herboloji Dergisi