Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 43
 İndirme 14
Özel Mülkiyet ve İnsan Doğası
2009
Dergi:  
Liberal Düşünce
Yazar:  
Özet:

İktisadi yaşamda özel mülkiyet ihtiyacı, insan doğasından kaynaklanır. Mülkiyet lehinde ileri sürülmüş bir takım argümanlara bağlı değildir; aleyhinde söylenmiş argümanlarla da önemini yitirmez. Plato’ya veya Aritoteles’e, John Locke’a veya Karl Marx’a bakıp mülkiyet hakkında yazdıklarını okuyalım, lehte veya aleyhte ileri sürdükleri argümanları altta yatan gerçeği değiştirmiyor. Locke örneğin, “ardında kalan çok ve iyi şey bırakıldığı” takdirde, insan emeğini toprağa verirse ortak toprağın özelleştirilmesinin haklı gösterilebileceğini söylemiştir. Bu görüş, Jeremy Waldron ve Alan Ryan gibi siyaset felsefecilerin eleştirisine neden olmuştur. Bir zamanlar argümanlarını çok iyi kavramaya çalışarak okurdum ki kitabım yanlış varsayımlara dayanmasın. Sonra, onların veya herhangi birinin ne söylediğinin pek de önemli olmadığını yeniden fark ettim. Hiçbir filozof bunu savunmamış olsa da özel mülkiyet konusu yine aynı önemi taşırdı. Bu konu, insan doğasına, özellikle de mantık kullanma yeteneğimize dayanır. Özel mülkiyeti benimsemek için mantık kurma ihtiyacı duyduğumuz nedeniyle değil, insanlar mantık kurabildiğinden özel mülkiyet gereklidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Liberal Düşünce

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 709
Atıf : 1.687
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini