Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 44
 İndirme 13
İnsan Doğası Tartışmasının Modern Felsefedeki İzleri
2020
Dergi:  
Posseible Düşünme Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan doğası tartışması “insanın ne olduğu” sorusuysa eğer, bu tartışma kuşkusuz yalnızca modern felsefeye ait değildir. “Ben neyim?” sorusunu sorarak bu tartışmayı, modern felsefe içinde görünür kılan Descartes olmuştur. Kendisini “düşünen bir varlık” olarak kabul eden Descartes, belirli kabulleri kendisinden önceki düşünürlerden miras almış ve kendisinden sonrakilere miras bırakmıştır. Bu inceleme, modern felsefe ve Aydınlanma’nın insan anlayışının bu kabullerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. İnsanı “akıl sahibi bir varlık” olarak gören ve “onun yalnızca aklın sözünü dinlediğinde Tanrı’ya yaklaşabileceğini” öğütleyen bu kabuller, teolojiktir. Hıristiyan teolojisinin genel bir tasarımla insan doğasına ilişkin kabulleri, “akıl ile inanç ayrımı” konusunda modern felsefe ve Aydınlanma’nın kökenini ifade eder. Bu çalışmada, bu teolojik kökenlerin ne olduğu ve modern batı düşüncesinin bu kökeni ne ölçüde aşabildiği incelenmektedir. Bu inceleme, “akıl” ve “inanç” ilişkisinin, aslında “insan doğası” tartışmasının ufkunu belirleyen bir ölçüt olduğu kabulüne dayanmakta ve bu dayanağı tanıtlamaya çalışmaktadır. Bu nedenle akıl ve inanç arasındaki ilişki tartışmasının insan doğası tartışmasına dönüşmesinin izi sürülmektedir. Çalışmada modern batı düşüncesinin simge düşünürleri, yalnızca bu bağlamda incelenmektedir. Kartezyen felsefe, İngiliz deneyciliği, Fransız Aydınlanması ve Alman Aydınlanması başlıklarını içeren tartışma, modern batı düşüncesinin “insan sorununu”, teolojik kökenine bağlı olarak “genel bir tasarım” çerçevesinde, nasıl ele aldığını göstermeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Traces Of The Discussions Of Human Nature In Modern Philosophy
2020
Yazar:  
Özet:

If the debate of human nature is the question of "what man is", this debate does not belong only to modern philosophy. “What am I?” Descartes made this debate evident in modern philosophy by asking the question. Descartes, who considers himself as a "thinking being", has inherited certain acceptance from his previous thinkers and has inherited it to his subsequent. This study aims to reveal these concepts of modern philosophy and human understanding of Enlightenment. These acknowledgements that see man as a "intelligent being" and advise that "he can only approach God when he hears the word of the mind" are theological. The acceptance of Christian theology with a general design of the human nature represents the origin of modern philosophy and Illumination on the "difference between mind and faith". This study explores what these theological origins are and how much modern Western thought can exceed this origin. This study is based on the acceptance that the relationship between "mind" and "credo" is actually a measure that determines the horizon of the discussion of "human nature" and is trying to promote this basis. Therefore, the discourse of the relationship between mind and belief is traced into a discourse of human nature. In the study, the symbolic thinkers of modern Western thought are only studied in this context. The discussion, which includes the titles of Cartezyen philosophy, English experimentalism, French Enlightenment and German Enlightenment, aims to show how modern Western thought deals with the "human problem" in the framework of a "general design" depending on its theological origin.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Posseible Düşünme Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 129
Atıf : 111
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini