Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
İletisim Becerileri Egitim Sonuclarini Cinsiyet Baglaminda Bir Degerlendirme
2022
Dergi:  
Tıp Eğitimi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tıp fakültesinden mezun olan tıp öğrencilerinin mesleki uygulamalar, mesleki değerler ve yaklaşımlar ile mesleki ve bireysel gelişim alanlarında yetkin olması beklenmektedir. Bu üç temel yetkinlik alanından biri olan mesleki değerler ve yaklaşımlar kapsamında tıp fakültesinden mezun olan bir hekimin iletişim becerilerinde yetkin olması istenmektedir. Bu bağlamda tıp eğitimi müfredatında iletişim becerileri eğitimi ve uygulamalarının olması tavsiye edilmektedir. İletişim becerileri eğitimi son yıllarda tıp eğitiminin temel derslerinden biri olmuştur. Ancak cinsiyet bağlamında, tıp eğitiminde iletişim becerileri eğitimi çıktıları göz ardı edilmektedir. Bu çalışma, iletişim becerileri eğitiminin cinsiyet bağlamında kazanım farklılıkları incelemek için tasarlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, bir iletişim becerileri eğitiminin tıp öğrencilerinde iletişim ve empati becerilerini geliştirme kapasitesini değerlendirmek ve bu kapasitede cinsiyet açısından farklılık olup olmadığını araştırmak amacıyla öntest-sontest müdahale çalışması olarak tasarlanmıştır. Eğitim öncesi ve sonrasında öğrencilerden İletişim Becerileri Tutum Ölçeği ve Empatik Eğilim Ölçeği'ni doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya iletişim becerileri eğitimi dersine tam katılım sağlayan ve çalışmada kullanılan ölçekleri eksiksiz dolduran tıp fakültesi 3. sınıf öğrencilerinden 121 öğrenci dahil edilmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması 20.6±1.2 yıl olan 121 öğrencinin %47.9'u (n=58) erkek, %52.1'i (n=63) kızdı. Öğrencilerin eğitimden önce ve eğitimden sonra ölçülen empatik eğilim ölçeği toplam puanı, iletişim becerileri tutum ölçeği toplam puanı ve alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (sırasıyla p<0,001 p=0,002 p<0,001 p<0,001) ). Cinsiyete göre iki farklı zamanda ölçülen empatik eğilim ölçeği toplam puan değerleri arasındaki farkların birbirinden anlamlı düzeyde farklı olduğu görüldü (p<0,001). Erkeklerde gözlenen empatik eğilim ölçeğinin toplam puan değerindeki değişim (artış) miktarı, kadınlarda ölçülen değerden anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Çalışmanın sonuçları iletişim becerileri eğitiminin hekim adaylarının iletişim ve empati becerilerini geliştirdiğini göstermektedir. Çalışmamızda bir diğer önemli nokta da bu eğitimlerin ileriki derslerde boylamasına tekrarlanması gerektiğidir. Sonuçlarımız erkek öğrencilerin iletişim ve empati becerilerini geliştirmeye açık olduklarını göstermektedir. Araştırmamızda erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre eğitimden daha fazla yararlanması, eğitim planı oluşturulurken cinsiyet dahil her türlü fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

An Evaluation Of Communication Skills Training Results In The Context Of Gender
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: Medical students who graduate from medical school are expected to be competent in professional Practices, Professional values and approaches, and professional and individual development. Within the scope of professional values and approaches, which are one of these three basic competence areas, a physician who graduated from the faculty of medicine is required to be competent in communication skills. It is recommended to have communication skills training and practices in the medical education curriculum in this context. Communication skills training has been one of the basic courses of medical education in recent years. However, in the context of gender, communication skills training outcomes are ignored in medical education. This study was designed to examine the differences in the attainment of communication skills training in the context of gender. Methods: This study was designed as a pretest-posttest intervention study to evaluate the capacity of communication skills training to develop communication and empathy skills in medical students and to investigate whether there is a gender difference in this capacity. Before and after the training, students were asked to fill out the Communication Skills Attitude Scale and the Empathic Tendency Scale. 121 medical faculty 3rd-year students who fully participated in the communication skills training and filled out the scales used in the study were included in the study. Results: Of the 121 students with a mean age of 20.6±1.2 years, 47.9% (n=58) were male and 52.1% (n=63) were female. There was a significant difference between the mean values of the empathic tendency scale total score, communication skills attitude scale total and sub-dimension scores measured in students before and after the education (p<0.001 p=0.002 p<0.001 p<0.001, respectively). It was observed that the differences between the total score values of the empathic tendency scale measured at two different times according to gender were significantly different from each other (p<0.001). The amount of change (increase) in the total score value of the empathic tendency scale observed in men was significantly higher than the value measured in women. Conclusions: The results of the study show that communication skills training improves the communication and empathy skills of physician candidates. Another important point in our study is that this training should be repeated longitudinally in future lessons. Our results show that male physician candidates are open to improving their communication and empathy skills. The fact that male students benefit from training more than female students in our research suggests that all kinds of opportunities, including gender, should be evaluated while creating a training plan.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Tıp Eğitimi Dünyası

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 1.043
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini