Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 5
Kurutma ve Muhafaza Yöntemlerinin Fındık Yağının Sağlık Kalite İndeks Değerleri Üzerine Etkisi
2022
Dergi:  
Akademik Ziraat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma kurutma ve muhafaza yöntemlerinin fındığın çoklu doymamış yağ asitleri/doymuş yağ asitleri (PUFA/SFA), terojenisite (AI) ve trombojenisite indeks (TI) değerleri ile hipokolesterolemik/ hiperkolesterolenik yağ asitleri oranı (H/H) üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışmada kullanılan Ordu Levant fındık örnekleri Ordu ili, Altınordu ilçesi Bayadı köyünden alınmıştır. Hasat olum kriterlerine göre hasat edilen örnekler 3 gün soldurulmuş ve daha sonra kurutma makinesi, beton ve çimen harmanda kurutulmuştur. 2014-2015 yılları arasında yürütülen çalışmada örnekler, 12 ay adi depo şartlarında (~25℃ sıcaklık ve ~%80 nispi nem değeri) muhafaza edilmiştir. Her 3 ayda bir alınan örneklerden önce yağ elde edilmiş (Soğuk pres), sonra yağ asitleri bileşimi belirlenmiş ve formülasyonla kalite indeks değerleri hesaplanmıştır. Araştırma Bulguları: Çalışmada kurutma yöntemleri ve muhafazanın etkisi genel olarak istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P˂0.001). PUFA/SFA değeri 1.48-1.89, AI 0.23-0.35, TI 0.41-0.53 ve H/H 22.09-25.09 aralığında değişmiştir. Kurutma yöntemlerinin özellikler üzerine etkisi değişkenlik göstermiştir. Şöyle ki, PUFA/SFA’ da en yüksek değer kurutma makinesinde tespit edilmişken, diğer özellikler üzerine etki bakımından değişkenlik görülmüştür. Muhafaza süresince PUFA/SFA, AI, H/H değerinde azalma, TI değerinde artış kaydedilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, elde edilen bu verilere dayanarak fındığın insan sağlığı üzerine çok sayıda gıdaya göre daha faydalı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Drying and Storage Methods On Health Quality Indices Of Hazelnut Oil
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: This work was to determine the effects of drying and storage methods on poliunsaturated fatty acids (PUFA)/saturated fatty acids (SFA) index of atherogenicity (IA), thrombogenicity (IT), and hypocholesterolemic/hypercholesterolenic fatty acid ratio (H/H) of hazelnut. Materials and Methods: Ordu Levant hazelnut samples used in the work were taken from Bayadi village of Altinordu district, Ordu Province. Samples harvested according to harvest criteria were withered for 3 days and then dried in drying machine, concrete and grass ground. The study carried out between 2014 and 2015, the samples were stored under room conditions (~25℃ temperature and ~80% relative humidity) for 12 months. Oil was extracted using cold press, the samples taken every 3 months, then the fatty acid composition was determined and the quality index values were calculated with the formulation. Results: : In general, the effect of drying and storage methods was found to be significant (P˂0.001). PUFA/MUFA value varied between 1.48-1.89, AI 0.23-0.35, TI 0.41-0.53 and H/H 22.09-25.09. The effect of drying methods on traits varied. Namely, while the highest value in PUFA/SFA was determined in the drying machine, variability was observed in terms of effect on other traits. During the storage period, the PUFA/SFA, AI, H/H value decrease, TI value increase were recorded. Conclusion: Consequently, based on these data, hazelnut was found to be a much more beneficial food for human health than many other nutrients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akademik Ziraat Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.416
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini