Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 47
 İndirme 13
Pandemi Nedeniyle Evde Kalan Genç Yetişkinlerin Bilinçli Farkındalık ve Stres Kontrolü ile İlgili Görüşleri
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Pandemi benzeri küresel düzeyde insan yaşamını tehdit eden durumların önlenmesi için uygulanan karantina ve diğer uygulamalar, bireylerin stres düzeyinin artmasının yanında strese bağlı fiziksel ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Pandemi sürecinin belirsizliği, karantina ve sosyal mesafe uygulamaları, hijyen önlemleri, enfekte olma korkusu, yeni yaşam düzenine alışmak ve diğer birçok değişkene bağlı olarak ortaya çıkan stresi kontrol etmek zorlaşabilmektedir. Bireylerin farkındalık düzeyleri, yaşadıkları stresi kontrol etmelerinde etkili olan önemli faktörlerden birisidir. Farkındalık ve algılanan stres arasında anlamlı bir ilişki olduğu bilinmektedir. Bireylerin farkındalık düzeyleri azaldıkça stresli durumlarla baş edebilmeleri zorlaşmaktadır. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulunun 08.09.2020 tarih ve 110 sayılı izni çerçevesinde yürütülen bu çalışma, COVİD-19 pandemisi nedeniyle evde kalan genç yetişkinlerin pandemi sürecindeki bilinçli farkındalık ve stres kontrolü ile ilgili görüşlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Nitel araştırma yaklaşımına göre hazırlanan bu çalışmada, pandemi sürecinde uygulanan tedbirler nedeniyle evde kalan 20 genç yetişkin birey ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, pandemi sürecinde stres kontrolü ve pandemi sürecinde bilinçli farkındalık olmak üzere iki ana temada analiz edilmiştir. Ulaşılan bulgular, pandemi sürecinde stres kaynakları, stresin etkileri, stres kontrolü ve pandemi sürecinde ana odaklanma, duygu farkındalığı, yeme farkındalığı, otomatik düşünceler olmak üzere yedi alt temada yorumlanmıştır. Sonuç olarak bireylerin, pandemi sürecinde insan sağlığını koruma amaçlı uygulanan izolasyon gibi tedbirlerin yanı sıra sürecin belirsizliğinden kaynaklı stres yaşadıkları ve bu stresin farkındalık düzeylerini olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Bireylerin stres kontrolü için bazı yöntemler denedikleri ve bu süreçte profesyonel destekten yoksun oldukları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Pandemi Nedeniyle Evde Kalan Genc Yetiskinlerin Bilincli Farkindalik ve Stres Kontrolu İle İlgili Gorusleri
2021
Yazar:  
Özet:

Quarantines and other practices applied to prevent situations that threaten human life globally, like pandemic, can lead to physical and psychological problems associated with stress, as well as increased stress levels in individuals. The uncertainty of the pandemic process, quarantine and social distance practices, hygiene measures, fear of being infected, getting used to a new lifestyle and controlling the stress that occurs due to many other changes may become difficult. The level of consciousness of individuals is one of the important factors that influence them in controlling the stress they experience. It is known that there is a meaningful relationship between awareness and perceived stress. As individuals have reduced their level of consciousness, it becomes more difficult to cope with stressful situations. This study, conducted under the date of 08.09.2020 and permission number 110 of the Board of Scientific Research and Publishing Ethics of the University of Prague, aims to determine the views of young adults who remained in the house due to the COVID-19 pandemic on the basis of conscious awareness and stress control in the pandemic process. According to the quality research approach, this study conducted deep conversations with 20 young adults who remained at home due to the measures taken during the pandemic process. A semi-configured conversation form developed by researchers as a data collection tool has been used. The findings were analyzed in two main topics: stress control in the pandemic process and conscious awareness in the pandemic process. The findings are interpreted in seven sub-themes, including stress sources during the pandemic process, the effects of stress, stress control and the main focus in the pandemic process, emotional awareness, eating awareness, and automatic thoughts. As a result, it has been determined that individuals experience stress due to uncertainty of the process, as well as measures such as isolation applied to protect human health during the pandemic process, and that this stress has a negative impact on the levels of awareness. Individuals have been trying some methods to control stress and have been found to have no professional support in this process.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini