Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 76
 İndirme 23
Covid-19 Sürecinde Dijital Ebeveynlik ile Anne-baba Stresi Arasında Yordayıcı İlişkiler
2020
Dergi:  
Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying
Yazar:  
Özet:

21. yüzyılda görülen dijital dönüşüm, ebeveynleri de bu değişim ve dönüşümle karşı karşıya getirmiştir. Ailelerin çocukları ile birlikte maruz kaldığı bu durum, dijital ebeveynliği öne çıkarmakla kalmamış, anne baba stres düzeylerini de etkilemiştir. Evden çıkmanın oldukça riskli kabul edildiği ve evde kalmanın özellikle tavsiye edildiği bu pandemi dönemi, aile bireyleri için çevrimiçi ortamlara daha fazla maruz kaldığı ve etkilendiği dönem olmuştur. Bu bağlamda araştırmanın amacı, Covid-19 sürecinde dijital ebeveynlik farkındalığıyla anne baba stresi arasındaki ilişkiyi, yordayıcılığı ve anne baba stresinin hangi değişkenlere göre farklılaştığını ortaya koymaktır. Bu araştırmada durum saptamaya dönük betimsel çalışma yapılmış olup anket-survey yöntemi kullanılmıştır. Veri toplamak için “Kişisel Bilgi ve Anket Formu”, “Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği” ve “Anne Baba Stres Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sakarya ilindeki ebeveynler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise random yöntemi ile seçilmiş yine aynı ilde yaşamakta olan 459 ebeveyn oluşturur. Elde edilen veriler SPSS Version 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiksel parametrelerin (aritmetik ortalama, standart sapma, frekanslar) yanı sıra, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu ve basit regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ebeveynlerin stres düzeyleri ile Covid-19 sürecinde hissettikleri ekonomik kaygı ve en çok tercih edilen teknolojik alet arasında anlamlı farklılık görülmemiş olup, Covid-19 sürecindeki duygu durumları, süreçten önceki ve süreçteki tutumları, çocukları ile birlikte evde eğlenmek için geçirilen zaman değişkenleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma sonuçlarında dijital ebeveynlik farkındalığı alt boyutları ile anne baba stres düzeyi arasında yordayıcılık yönüyle anlamlı farklılığın olduğu bulgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Is A Digital Parental Relationship Between Parents and Stress.
2020
Yazar:  
Özet:

The digital transformation seen in the 21st century, the parents have also met with this change and transformation. This situation in which parents are exposed with their children has not only highlighted digital parenting, it has also influenced the levels of stress of parents. This pandemic period, where leaving the house is considered quite dangerous and where stay at home is especially recommended, has been a period where family members are more exposed and affected to online environments. In this context, the purpose of the research is to reveal the relationship between the digital parental awareness and parental stress in the Covid-19 process, and the variables in which parental stress differs. In this study, a visual study was conducted to determine the situation and the survey method was used. The data was used to collect "Personal Information and Survey Form", "Digital Parental Awareness Scale" and "Mother Father Stress Scale". The universe of research is formed by the parents in Sakarya province. The sample of the study is made by 459 parents who are still living in the same province, selected by random method. The data was analyzed with the SPSS Version 22. Identifying statistical parameters (arithmetic average, standard deviation, frequencies) as well as independent sampling t-test, one-way variance analysis (ANOVA), Pearson Moments Fragment Correlation and simple regression analysis have been used. According to the research, there is no significant difference between the stress levels of parents and the economic anxiety they feel during the Covid-19 process and the most preferred technological tool, and there is a significant difference between the emotional conditions during the Covid-19 process, the attitudes before and during the process, and the variables of time spent at home with their children. The research results also found that there was a significant difference in the direction of infertility between the underdimensions of digital parental consciousness and the levels of stress of parents.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 68
Atıf : 805
2023 Impact/Etki : 0.5
Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying