Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 11
 Sesli Dinleme 1
Erzincan Basın Tarihinden Bir Kesit: Demokrat Parti Dönemi Erzincan Basını, Yayın Politikası ve Yerel Basın-siyaset İlişkileri Üzerine (1950-1960)
2022
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte dünyada egemen olan değişim rüzgârları ve oluşan yeni dengeler, Türkiye’yi de etkilemiştir. Oluşan yeni sürece entegrasyon bağlamında siyasî, ekonomik ve kültürel anlamda bir paradigma değişimi yaşayan ülkede, 1946’da geçilen çok partili siyasi ortamda; muhalefet kurumu resmi olarak yerleşirken siyasi, ekonomik ve toplumsal yapıda değişim ve dönüşümleri de beraberinde getirmiştir. Çok partili siyasi ortama geçilmesi, Demokrat Parti’nin (DP) süreçte yerini alması, siyasi ortamı çeşitlendirdiği gibi basın üzerinde de olumlu bir hava yaratmıştır. Bu çalışmanın konusu, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde yurt genelinde ezici bir çoğunlukla iktidara gelen DP’nin, 27 Mayıs 1960’a kadar olan iktidarlığı süresince basın-siyaset ilişkilerini, Erzincan yerel basını özelinde ortaya koymaktadır. DP kuruluş aşaması ile muhalefet yılları ve iktidarının ilk yıllarında basın ile olumlu, iyi ilişkiler kurarak basına özgürlükler vaat ettiğinden, basının büyük bölümünce desteklenmiştir. Ancak iktidarının ilerleyen yıllarında basın politikalarında değişimler görülmüş ve gerek bunun sonucunda, gerekse yönetimsel bazı icraatlarına ilişkin, basında eleştiriler yükselmiştir. Bu durum dönemin gazetelerinin yayın politikalarına da yansımıştır. Bu çalışmanın temel amacı, DP’nin basın politikalarının Erzincan basınına yansımalarını, bu ilin o dönemde yayınlanan yerel gazetelerinin yayın politikaları bağlamında anlamaya çalışarak, DP döneminin Erzincan basını hakkında durum tespiti/tespitleri yapmaktır. Literatür tarama ve gazete nüsha (belge) incelemesine dayanan bu nitel betimleyici araştırma tasarımında, dönemin Erzincan yerel gazeteleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre DP döneminde Erzincan’da yayınlanan 9 gazeteden -biri bir süreliğine- sadece 2’sinin muhalif çizgide, 7’sinin iktidarı destekleyici bir yayın politikası izlediği sonucuna varılmıştır. Yine aynı bulgulara göre bu ilin yerel gazetelerinin yayın politikalarının belirlenmesi ve seyrinde, dönemin siyasi iktidarı ile ekonomik ve politik ortamının yanı sıra, sahiplik ve ekonomi politik yapılarının önemli rol oynadığı değerlendirilmektedir. Çalışma, DP dönemini inceleyen birçok çalışma olmasına karşın, yerel basın ve yayın politikaları açısından ele alan çalışmaların sayıca az olması ve bundan kaynaklanan boşluğu doldurmaya katkı sağlamayı hedeflemesi bakımından önem arz etmektedir

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini