Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 141
 İndirme 2
Osmanlı Toplumunda Ermeni Kadınına Dair Birkaç Not
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Türkler ve Ermeniler Anadolu’da yüzlerce yıl bir arada yaşamışlardır. Ancak Ermenilerle ilgili yapılan çalışmaların daha çok siyasi konular içermesi, Ermenice bilen kişi sayısının az olması, Ermenice kaynaklara ulaşamamamız gibi nedenlerle Ermeni toplumu hakkında tam olarak bilgiye sahip olduğumuz söylenemez. Oysaki bu iki toplum arasındaki ilişkiler şaşırtıcı bir mahiyet arz etmektedir. Türkler ve Ermeniler uzun müddet birlikte yaşamanın gereği dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik olaylarından hemen hemen aynı ölçüde etkilenmişlerdir. Bu çalışmada Ermenilerle ilgili birkaç farklı konuya değinilmektedir. Bunlardan birincisi yüzyıllarca bir arada yaşamış olan bu iki toplumun aile yapılarının benzerlikleridir. Osmanlı’da yaşayan farklı dine ve milliyete mensup insanlar birbirleriyle kaynaşma ortamı bulmuşlardır. Bunun doğal sonucu olarak da birbirlerinin kültürel ve dini yaşayışlarından etkilenmişlerdir. Türkler ve Ermenilerin kadın-erkek ilişkileri, kız çocuklarına yönelik tutum, aile içi anlayış ve düğün adetleri gibi konularda büyük benzerlikleri bulunmaktadır. İkinci olarak Osmanlı kadın hareketi içerisinde Ermeni kadınlarının rolü, Osmanlı kadınlarının hak arayışına ne gibi katkılarının olduğudur. Çünkü Osmanlı kadın hareketini ele alan pek çok çalışmada Ermeni kadınlarının faaliyetlerinden bahsedilmemiş yahut birkaç cümle ile değinilip geçilmiştir. Halbuki Osmanlı kadınlarının haklarını almaları için Ermeni kadınları da çaba göstermişlerdir. Son olarak 1915 yılında yayınlanan Tehcir Kanunu’nun uygulanması esnasında Osmanlı Devleti’nin Ermeni kadınlarını korumak adına onların Müslüman erkeklerle evlenmelerine izin vermesi ve ihtida konusuna değinilecektir. Bundan dolayı çalışmaya böyle bir başlık konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi