Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 99
 İndirme 41
Psikolojik Danışmanda Bulunması Gereken Özelliklerin İkili Karşılaştırma Yöntemi ile Ölçeklenmesi
2018
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy University Journal of The Institute of Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada okul psikolojik danışmanlarının "bir psikolojik danışmanda bulunması gerektiğini düşündükleri özellikler"i ikili karşılaştırma yaparak ölçeklendirmeleri amaçlanmıştır. Psikolojik danışmanlarda bulunması gereken davranış ve özelliklerden hangisinin okul psikolojik danışmanları tarafından daha önemli olarak algılandığı ikili karşılaştırmalar yöntemi ile ölçeklenerek belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan 248 psikolojik danışman oluşturmaktadır. Literatür araştırmasında elde edilen danışman özelliklerinin yer aldığı ve ikili karşılaştırma yapılacak şekilde düzenlendiği bir form ile veriler toplanmıştır. Okul psikolojik danışmanlarından, on bir farklı özelliği ikili karşılaştırma yaparak sıralamaları istenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde Thurstone’un karşılaştırmalı yargı kanununun V. Hal denklemi ile tam veri matrisinden ölçekleme işlemleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda okul psikolojik danışmanları tarafından psikolojik danışmanda olması gerekenönemli özelliğin‚ ‘empati’ (0,000) olarak algılandığı belirlenmiştir. Ardından sırasıyla mesleki bilgi (0,108), saygı (0,423), değişime ve yeniliklere açık olma (0,671), özgüven (0,821), dürüstlük (0,902), cesaretlendirici olma (1,020), işbirliği (1,040), öz farkındalık (1,201) ve alaycı olmayan mizah (1,451) anlayışına sahip olma özellikleri yer almaktadır. Elde edilen ölçek değerlerine ait ortalama hatanın (0,095) düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre çalışma grubuna dahil edilen öğretmenlerin yargıları güvenilirdir. Elde edilen ortalama hata değerinin anlamlılığı ki-kare istatistiği ile test edilmiştir. Ki kare değeri 10,378 olarak hesaplanmıştır. Bu değerin tablo değerinden (χ2(0,05; 45)=61,656) küçük olduğu buna bağlı olarak da öğretmenlerin yanıtlarında tutarlı olduğu ve aynı zamanda kullanılan ölçekleme yönteminin verilere uygun olduğu sonucuna varılmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mehmet Akif Ersoy University Journal of The Institute of Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 77
Atıf : 76
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini