Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Laparoskopik ve Açık Jinekolojik İşlemde Endotrakeal Kaf ve Alveolar Basınçların Laringofaringeal Sonuçlara Etkisi
2022
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Laparoskopik cerrahi (LS) sırasında yüksek karın içi basıncı hastalarda endotrakeal tüp kaf basıncını artırabilir. Bu çalışma, laparoskopik ve açık ameliyatlar sırasında farklı zaman noktalarında endotrakeal tüp kaf basıncı ve alveoler basınçların laringofaringeal sonuçlara etkisini değerlendirmeyi amaçladı. Yöntem: Çalışmamıza açık veya LS uygulanan yetmiş hasta dahil edildi. Kaf basıncı, tepe inspiratuar basınç (PIP) ve plato basınç değerleri endotrakeal entübasyondan sonra, karın içi karbonioksit (CO2) insüflasyonundan 15, 30, 60 dakika sonra ve ekstübasyondan önce ölçüldü. Ek olarak, tüm hastalar çalışma gruplarına kör bir gözlemci tarafından postoperatif 1., 12. ve 24. saatlerde görsel analog skala (VAS) kullanılarak boğaz ağrısı açısından değerlendirildi. Bulgular: LS grubundaki hastalarda entübasyondan 15, 30 ve 60 dakika sonra ve ekstübasyondan önce açık cerrahi (OS) grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek kaf basıncı, PIP ve P-plato seviyeleri vardı (p<0,05 için tüm karşılaştırmalar). Postoperatif 12. saatte LS grubunda dört (%10) hastada disfaji, 11 (%30) hastada öksürük vardı. Takip edilen zaman dilimlerinde boğaz ağrısı için VAS skoru, takip saatlerinde LS grubunda OS grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (tüm karşılaştırmalar için p<0,05). Farklı zaman noktalarında uzamış operasyon süresi ve kaf basıncı, boğaz ağrısı ile anlamlı şekilde ilişkiliydi (tüm korelasyonlar için p<0,05). Sonuç: Trakeanın mukozal tabakasını korumak için özellikle LS’de endotrakeal tüp kaf basınçları ve hava yolu basınçları izlenmelidir.

Anahtar Kelimeler:

In Laparoscopic and Open Gynecological Process Endotrakeal Caff and Alveol Pressure Effects On Laringopharyngeal Results
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: High intramuscular pressure during laparoscopic surgery (LS) may increase the endotrakeal tube head pressure in patients. This study was aimed at evaluating the impact of endotrakeal tube cap pressure and alveoler pressure on laringopharyngeal results at different times during laparoscopic and open surgeries. Method: Seventy patients open to our study or LS applied were included. The headache pressure, headache inspired pressure (PIP) and platum pressure values were measured after endotrakeal entubation, after 15, 30, 60 minutes of intramuscular carbon dioxide (CO2) insulation and before extubation. Additionally, all patients were evaluated by a blind observer to the study groups in postoperative 1st, 12th and 24th hours using the visual analog scale (VAS) in terms of throat pain. Results: Patients in the LS group had statistically significantly high head pressure, PIP and P-plato levels (all comparisons for p<0,05) compared to the open surgery (OS) group after 15, 30 and 60 minutes of entubation and before extubation. In postoperative 12 hours, four (10%) patients in the LS group had dysphagia, 11 (30%) patients had coughing. The VAS score for throat pain in the followed periods was significantly higher than the OS group in the LS group in the followed hours (p<0,05 for all comparisons). The prolonged duration of the operation and head pressure at different times were significantly associated with throat pain (p<0,05 for all correlations). Result: In order to maintain the mucous layer of the trakean, the endotrakeal tube head pressure and airway pressure should be monitored, especially in LS.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini