User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 11
 Downloands 5
Genel Anestezi Uygulanan Hastalarda Farklı Havayolu Aygıtlarının Orta Kulak Basıncı ve Bulantı Kusma Sıklığı Üzerine Etkisi
2016
Journal:  
Gazi Medical Journal
Author:  
Abstract:

Amaç: Bu çalışmada kullanımı ve çeşitleri giderek yaygınlaşan supraglottik havayolu aygıtlarının orta kulak basıncı (OKB) ve postoperatif bulantı kusma (POBK) üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, etik kurul onayı alındıktan sonra genel anestezi altında diz artroskopisi planlanan ve farklı havayolu aygıtı kullanılan 18-65 yaş arası, ASA I veya II risk grubunda yer alan kadın ve erkek 100 olgu üzerinde gerçekleştirildi. Gruplar seçilen havayolu erişim ekipmanına göre; Klasik LMA (Grup LMA, n=20), I-gel (Grup I-gel, n=20), Cobra PLA (Grup Cobra PLA, n=20), LMA Supreme (Grup LMA Supreme, n=20) ve oral endotrakeal tüp (Grup ETT, n=20) olacak şekilde belirlendi Tüm hastalara anestezi indüksiyonu için lidokain 1 mg kg-1, propofol 2-3 mg kg-1 remifentanil 0.2 mg kg-1 dk-1 uygulanırken ETT grubunda bu ajanlara rokuronyum 0.6 mg kg-1 eklendi. Anestezi idamesi için sevofluran 1 MAK ve remifentanil infüzyonu 0.05-0.2 mg kg-1 dk-1 uygulandı. Hastaların kalp hızları, sistolik arteriye basınçları (SAB), diyastolik arter basınçları (DAB) periferik oksijen saturasyonları (SpO2), end tidal CO2 (EtCO2) sağ ve sol OKB’ları ve POBK sıklığı değerlendirildi. Bulgular: Demografik özellikler açısından herhangi bir farklılık tespit edilemeyen hastalarda, Grup ETT de entübasyon sonrası DAB ve MAB değerleri tüm suproglotik hava yolu araçlarına göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi (p=0,01, p=0,012, p=0,013, p=0,015, sırasıyla). Gruplar arasında sol ve sağ orta kulak basınçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kontrol ölçümlerinden yaklaşık 30 dakika sonra tüm gruplarda OKB değerlerinde artış saptanmasına rağmen ETT grubunda entübasyon sonrasında ani yükseliş gözlendi. OKB değerinde kontrol değerlerine göre en az dalgalanma I–jel grubunda saptandı. Postoperatif bulantı-kusma sıklığı ETT grubunda daha fazla gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda havayolu kontrolünde kullanılan tüm aygıtların OKB’nı belli bir süre sonra artırmalarına rağmen, genel anestezi altında artroskopi yapılan hastalarda supraglottik havayolu aygıtlarının hemodinamik verileri etkilemeden ve postoperatif bulantı kusmada artışa neden olmaksızın güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Gazi Medical Journal

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.186
Cite : 528
Gazi Medical Journal