Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 74
 İndirme 35
Fındıktan Üretilen Atıkların Toprağın Fiziko-kimyasal ve Biyolojik Özelliklerine Etkileri
2019
Dergi:  
Mediterranean Agricultural Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, fındığın hasat artığı olan zuruf ile fındık kabuğundan üretilen biyokömür farklı dozlarda (0-3-6 t da-1) toprağa karıştırılmış ve inkübasyona (1-2-3-4 ay) bırakıldıktan sonra toprağın fiziksel, biyolojik ve kimyasal özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre, 3 tekerrürlü olarak sera koşullarında yürütülmüştür. Materyallerin toprağa uygulama dozu arttıkça incelenen tüm özelliklerde (hacim ağırlığı hariç) artış meydana gelmiştir. İnkübasyon süresinin etkisi özelliklere göre değişmiş, doygunluk yüzdesi, havalanma kapasitesi, hidrolik iletkenlik, elektriksel iletkenlik değerleri 4 aylık, kolay alınabilir su yüzdesi ve agregat stabilitesi, 3 aylık inkübasyon süresinde fındık zurufu uygulamalarında en yüksek olmuştur. Toprak organik madde miktarı, toplam N içeriği inkübasyon süresi uzadıkça azalmış, bitkiye yarayışlı fosfor içeriği 3 aylık, ekstrakte edilebilir potasyum 2 aylık, demir, bakır, mangan ve çinko içerikleri 1 aylık inkübasyon süresinde en yüksek çıkmıştır. Toprak biyolojik özellikleri üzerine β-glukozidaz enzim aktivitesi dışında, CO2, değeri 1 aylık, mikrobiyal biyomas-C değeri 2 aylık ve aril sülfataz enzim aktivitesi üzerine 3 aylık inkübasyon döneminde biyokömür uygulamaları etkili olmuştur. Tüm veriler değerlendirildiğinde, incelenen materyallerin toprak özelliklerini iyileştirdiği ve 3 ton da-1’ uygulamanın yeterli olacağı tespit edilmiştir. Ayrıca, fındık zurufunun kısa süreli etkisinin daha fazla olduğu, biyokömürün daha uzun dönemde etkilerinin incelenmesi gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Waste Produced From Nuts On The Physico-chemical and Biological Properties Of The Soil
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the biochemistry produced from the nuts, which is an increase in harvest, was mixed into the soil in different doses (0-3-6 t to-1) and studied the effects on the physical, biological and chemical properties of the soil after being left in incubation (1-2-3-4 months). Testing random parsels according to the test pattern, 3 wheels were carried out in greenhouse conditions. The use of materials to the soil increases the dose of all the characteristics (except the weight of the material) that are studied. The effect of the incubation period varied according to characteristics, the saturation percentage, airing capacity, hydraulic conductivity, electrical conductivity values 4 months, easy-to-access water percentage and aggregate stability, the incubation period of 3 months has been the highest in nuts zurufu applications. The amount of organic substance in the soil, the total N content has decreased as the incubation period is extended, the plant beneficial phosphorus content is 3 months, the extracted potassium is 2 months, the iron, copper, manganese and zinc content is the highest in the incubation period of 1 month. Except for the activity of the beta-glukosidase enzyme on the biological characteristics of the soil, the value of CO2 was 1 month, the value of microbial biomass-C was 2 months, and the activity of the enzyme of aryl sulfatase was 3 months on the incubation period biocarbon applications were effective. When all the data were evaluated, it was found that the materials studied improved the soil properties and that 3 tons of 1' application would be sufficient. Also, it is believed that the short-term effect of nuts surf is greater, the effects of biocarbon should be studied over a longer period of time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mediterranean Agricultural Sciences

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 4.040
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini