Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 164
 İndirme 20
Ebû Dâvûd ve İbn Mace Sünenlerinde Mevzu Hadisler
2020
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

Halid Ahmed Salıh Doktora Tezi, Temel İslam Bilimleri ABD Tez Danışmanı Doç. Dr. Recep ASLAN Ocak 2021. VI+160 Bu çalışmada Ebû Dâvûd’un es-Süneni ve İbn Mâce’nin es-Süneninde bulunan ve muhaddisler tarafından mevzu olduğuna ilişkin tenkid edilmiş rivâyetler araştırılmıştır. İslam’ın temel kaynaklarından sünnetin önemli iki eseri olan bu iki kaynak, her ne kadar birçok sahih hadisi ihtiva eden Kütüb-ı Sitte olsa da içinde tenkide maruz kalmış rivâyetler de mevcuttur. Müslüman âlimler, hadislere karşı gösterdikleri büyük öneme binaen sahih hadislere mevzu ve zayıf rivâyetlerin girmesini engellemek için tedvin döneminden itibaren Cerh ve Ta’dil kuralları dâhilinde birçok hadis ile iligili tenkid faaliyetlerini başlatarak, bu tür rivâyetletlerin sahih hadislerle karışmasını engellemeyi hedeflemişlerdir. Bu kapsamda birçok hadis kitaplarıyla alakalı farklı çalışmalar yapılmıştır. Ancak Ebû Dâvûd’un es-Süneni ve İbn Mâce’nin es-Süneninde tenkid edilen rivâyetlerin metin ve isnad bakımından ele alan doyurucu bir çalışma yapılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmada her iki eserde bulunan bu tür rivâyetler, ayrı ayrı ele alınarak muhaddislerin ilgili rivâyetlere dair görüşleri değerlendirilmiş ve konu ile alakalı deteylı bir inceleme yapılmıştır. Bu kapsamda her iki eserde bulunan ve mevzu hadis olduğuna dair âlimlerin görüşleri araştırılmış, Cerh ve Ta’dil âlimlerinin ortaya koydukları ölçüler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmada araştırmaya dayalı eleştirel yaklaşım çerçevesinde hareket edilmiştir. Çalışmanın giriş kısmında, sünnet, nakd kavramları ile mevzu kavramı ve mevzu rivâyetlerin hükmü ele alınmıştır. Birinci bölümde Ebû Dâvûd’un hayatı ve Süneni hakkında genel bir malumat verildikten sonra muhaddislerin bu eserde eleştirdikleri rivâyetler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise İbn Mace’nin hayatı ve sünenine genel bir bakıştan sonra bu eserde âlimlerce mevzu olmakla eleştirlmiş rivâyetler değerlendirilmiştir. Çalışma, araştırmada elde edilen hususların zikredildiği bir sonuç ile sona erdirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

By David and Ibn Mace
2020
Yazar:  
Özet:

Halid Ahmed Salıh Doctoral Thesis, Basic Islamic Sciences U.S. Thesis Advisor. Dr. Recep Leopard January 2021. 660 In this study, the righteous righteous righteous righteous righteous righteous righteous righteous righteous righteous righteous righteous. These two sources, which are two important works of the Sunnah from the main sources of Islam, although many of the authentic hadiths contained in the Book of Sites, there are also rivers exposed in the tenk. The Muslim allies have aimed at preventing the entrance of real hadiths and weak rivages from the period of treatment, including the rules of Cerh and Ta'dil, with many hadiths related tenkid activities, to prevent such rivages from interfering with real hadiths. In this context, many different works have been carried out with the Hades books. But there was not a satisfying work that was addressed by the text and the isnad of the righteous righteous righteous righteous righteous righteous righteous. Therefore, in this study, the two types of riviages found in both works have been examined separately and the opinions of the hadiths on the related riviages have been evaluated and a detailed examination of the subject has been made. In this context, the two works are found and the positions of the allies are examined, and the allies of Cerh and Ta'dil are assessed in the framework of the measures they reveal. The study was conducted in the framework of critical approach based on research. In the first part of the study, the synthesis, the concepts of cash and the concept of the law and the judgment of the law are discussed. In the first chapter of the story of David’s life and Sunnah, a general narrative was given to the judges of the judges in this book. In the second part, the life of Ibn Mace and a general look at the Sunnah are criticized by the allies in this work. The study was concluded with a result of the findings obtained in the research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 358
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini