Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
TEKNOLOJİ-ÖRGÜT YAPISI İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA YAPAY ZEKA İZLERİ
2022
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan hayatını ve işletmeleri dramatik şekilde etkileyen yapay zeka teknolojisinin, hem iş hayatını hem de örgütleri değiştireceği beklenmektedir. Bu nedenle yapay zeka teknolojisinin örgüt üzerindeki etkilerini araştırmak önem arz etmektedir. Örgüt yapısı-teknoloji ilişkisini ele alan literatürden hareketle bu çalışmanın amacı öncelikle, örgüt yapısının hangi teknoloji türleri ile ve nasıl ilişkilendirildiğini belirlemek ve daha sonra da belirlenen türler arasında yapay zeka teknolojisinin olup olmadığını tespit etmektir. Bu doğrultuda çalışma konusu ile ilgili bulguları özetleyebilmenin ve eleştirel olarak analiz edebilmenin yanı sıra eksik kalan alanları ve eğilimleri de belirleyebilmeyi sağlayabildiği için araştırma yöntemi olarak sistematik literatür taraması kullanılmıştır. Sistematik literatür taraması; 8 dahil etme kriteri kapsamında Web of Science Core Collection (Wos), Journal Storage (JSTOR) ve Scopus veri tabanları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda ilk aşamada ulaşılan 50 makale arasından çalışma amacına uyan 22 makale analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; teknoloji-örgüt yapısı konulu araştırmalarda bilgi teknolojilerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Bununla birlikte giderek öneminin arttığı ve geleceği şekillendireceği öngörülen yapay zeka teknolojileri ve örgüt yapısı arasındaki ilişkiyi irdeleyen sadece bir çalışmaya ulaşılmıştır. Fakat bu çalışmada da yapay zeka örgüt yapısı ilişkisi literatüre dayandırılarak varsayımsal olarak yorumlanmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda teknoloji-örgüt yapısı ilişkisi bağlamındaki araştırmaların yapay zeka örgüt yapısı üzerine yoğunlaşması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Traces Of Artificial Intelligence In The Context Of The Relationship Between Technology and Organizational Structure
2022
Yazar:  
Özet:

It is expected that artificial intelligence technology, which affects human life and businesses dramatically, will change both business life and organizations. For this reason, it is important to investigate the effects of artificial intelligence technology on the organization. Based on the literature dealing with the relationship between organizational structure and technology, the aim of this study is to first determine with which technology types and how the organizational structure is associated, and then to determine whether there is artificial intelligence technology among the determined types. In this direction, systematic literature review was used as a research method, as it provides the ability to summarize and critically analyze the findings related to the study subject, as well as to identify the missing areas and trends. Systematic literature review, it was conducted on the Web of Science Core Collection (Wos), Journal Storage (JSTOR) and Scopus databases within the scope of 8 inclusion criteria. In this context, 22 articles that fit the purpose of the study were analyzed among the 50 articles reached in the first stage. As a result of the analysis; it has been determined that information technologies come to the fore in research on technology-organizational structure. However, only one study has been reached that examines the relationship among artificial intelligence technologies and organizational structure, which is expected to become increasingly important and shape the future. However, in this study, the relationship between artificial intelligence and organizational structure is interpreted hypothetically based on the literature. In line with the results obtained, it is suggested that researches in the context of technology-organizational structure relationship should focus on artificial intelligence organizational structure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.927
Atıf : 18.038
2023 Impact/Etki : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi