Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 346
 İndirme 66
Buğday Kök Bölgesinden İzole Edilen Bakterilerin Buğday Gelişimine Olan Etkilerinin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bitki köklerinde kolonize olabilen ve bitkiler ile simbiyotik bir ilişki içerisinde bulunan kök bakterileri, biyogübre olarak kullanılan mikroorganizmaların büyük bir grubunu oluşturmaktadır. Canlı mikroorganizmalar içeren biyogübreler tohuma, bitki yüzeyine ve toprağa uygulandığında kök yüzeyi veya bitki iç dokularında kolonize olabilmekte ve bitkilerin ihtiyacı olan temel bileşikleri sağlayarak bitki gelişimini arttırmaktadırlar. Bu çalışmada sağlıklı buğday bitkilerinin köklerinden elde edilen bitki gelişimini teşvik eden bakterilerin (PGPR) buğday (Triticum aestivum L.) bitkilerinin gelişimine etkileri incelenmiştir. PGPR bakterilerinin izolasyonu amacıyla Hatay ilinde 9 farklı buğday tarlasından kök örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerden 120 bakteri izole edilmiş ve MALDI-TOF ile tanısı yapılan bakteri izolatlarının Pseudomonas, Bacillus, Micrococcus, Arthrobacter, Microbacterium, Paenibacillus, Clostridium, Weeksella, Exiguobacterium, Acinetobacter, Brevundimonas, Providencia, ve Corynobacterium cinslerine ait olduğu saptanmıştır. Bakteri izolatları arasında 73 PGPR izolatı buğday tohumlarına uygulanmış olup, kök ve sürgün gelişimine etkileri belirlenmiştir. Bakteri uygulanan tohumlar in vitro koşullarda kök gelişimini kontrol uygulamasına göre %7,1 ile %70,6 oranlarında, sürgün gelişiminde ise %6,6 ile %102 oranlarında arttırmıştır. Bununla beraber tohum çimlenme testinde 4 izolat (Pseudomonas libanensis 1KRK10, Pseudomonas kilonensis 3KRK7, Corynobacterium urealyticum 6ALD5 ve Bacillus pumilis 10ASO1) kök gelişimini olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca PGPR bakteri izolatlarının fosfatı çözme kapasiteleri ve siderofor üretim miktarları belirlenmiştir. Fosfat çözünürlüğü testinde en etkili PGPR izolatı Pseudomonas kilonensis 6ALD13 olarak belirlenirken, siderofor üretiminde ise en etkili izolat Bacillus mojavensis 5DRC4 olarak saptanmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Identification Of The Effects Of Bacteria Isolated From The Grain Root Area On Grain Development
2018
Yazar:  
Özet:

Root bacteria, which can be colonized in the roots of the plant and are in a symbiotic relationship with the plants, form a large group of microorganisms that are used as biological cells. When applied to the seed, plant surface and soil, biological gums containing living microorganisms can be colonized in the root surface or in the inner tissues of the plant and increase plant development by providing the basic compounds that the plants need. This study has studied the effects of bacteria (PGPRs) that promote plant development derived from the roots of healthy grain plants (Triticum aestivum L.) on the development of grain plants. For the purpose of isolating PGPR bacteria, root samples were taken from 9 different grain fields in Hatay province. 120 bacteria were isolated and diagnosed with MALDI-TOF and the bacterial isolates were found to belong to Pseudomonas, Bacillus, Micrococcus, Arthrobacter, Microbacterium, Paenibacillus, Clostridium, Weeksella, Exiguobacterium, Acinetobacter, Brevundimonas, Providencia, and Corynobacterium. Among bacterial insulates, 73 PGPR insulates have been applied to grain seeds, and their effects on root and extraction development have been determined. Bacterially applied seeds have increased root growth in in vitro conditions by 7.1 to 70.6 per cent, compared to in vitro conditions by 7.6 to 102 per cent. However, 4 isolates (Pseudomonas libanensis 1KRK10, Pseudomonas kilonensis 3KRK7, Corynobacterium urealyticum 6ALD5 and Bacillus pumilis 10ASO1) negatively affected root development. Also, the phosphate solving capabilities of the PGPR bacterial insulates and the production quantities of siderofor have been determined. The most effective PGPR isolate in the phosphate resolution test was identified as Pseudomonas kilonensis 6ALD13, while the most effective in the production of siderofor was identified as Bacillus mojavensis 5DRC4.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 434
Atıf : 1.727
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini