Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
Türkiye’de Özel Yeteneklilerin Fen Bilimleri Eğitimi ile İlgili Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi
2023
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı Türkiye’de üstün yeteneklilerin fen bilimleri eğitimi ile ilgili yapılan lisansüstü çalışmalara genel bir bakış açısı sağlamaktır. Bu nedenle üstün yetenekli 4-8. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri eğitimi ile BİLSEM fen grubu öğretmenlerini kapsayan çalışmalar ele alınmıştır. 2000-2021 yılları arasında bulunan, YÖK (Ulusal Tez Merkezi) veri tabanına kayıtlı olan 26 doktora ve 53 yüksek lisans tezi incelenmiştir. Ulaşılan tezler tez türü, yıl, anabilim dalı, araştırma konusu, örneklem, örneklem büyüklüğü, araştırma yöntemi ve veri toplama araçları şeklinde çeşitli değişkenler açısından kategorilere ayrılmıştır. Araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen veriler frekans ve yüzde tablolarıyla gösterilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre üstün yeteneklilerin fen bilimleri eğitimi ile ilgili yapılan lisansüstü çalışmalarda daha çok nitel yöntem tercih edilmekte ve örneklemlere doğal olarak az sayıda öğrenci dahil edilmiştir. Araştırma konuları bakımından ise yöntem ve yaklaşıma dayalı çalışmalara daha fazla yer verildiği, özellikle son yıllarda fen- teknoloji- mühendislik ve matematik uygulamalarına (STEM) yönelik çalışmaların arttığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Review of Graduate Studies Related to Science Education of Special Talents in Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this research is to provide a general perspective on the graduate studies conducted in connection with the education of the sciences of the superior talents in Turkey. Therefore, the studies covering the teachers of the BILSEM science group with the teaching of the sciences of the 4-8. class students with superior talent have been addressed. 26 doctoral and 53 master theses, which are registered in the YÖK (National Thesis Center) database between 2000 and 2021, have been studied. The dissertations are divided into categories in terms of various variables in the form of the thesis type, year, anatomy branch, research subject, sampling, sampling size, research method and data collection tools. The method of document examination was used. The data obtained from the research findings are interpreted by displaying frequency and percentage tables. According to the results of the research, the graduate studies related to the education of the sciences of superior talents are more qualified methods preferred, and a small number of students are naturally included in the samples. In terms of research subjects, method and approach-based studies have been given more space, especially in recent years, the study of science-technology-engineering and mathematical applications (STEM) has increased.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Graduate Studies On Science Education Of The Gifted In Turkey
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 563
Atıf : 2.562
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi