Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Transfüzyon İlişkili İstenmeyen Reaksiyonların 7 Yıllık Retrospektif Analizi: Tek Merkez Deneyimi
2021
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Hemovijilans, kan ve kan bileşenlerinin toplanması ve işlenmesinden alıcıya transfüzyonu ve takibine kadar tüm transfüzyon zincirini kapsayan, istenmeyen olay ve reaksiyonlar hakkında bilgi toplama, değerlendirme ve tekrarını önlemeyi amaçlayan bir dizi izleme prosedürüdür. Hemovijilans programı geliştirmenin temel amaçlarından biri, transfüzyon ilişkili istenmeyen reaksiyon bildirimlerinin iyileştirilmesidir. Çalışmamızda 3. basamak sağlık hizmeti sunan hastanemizde kan transfüzyonu uygulanan hastalarda gelişen transfüzyon ilişkili istenmeyen reaksiyonların sıklığını, reaksiyon türlerini belirlemeyi ve ulusal hemovijilans verilerine katkı sağlamayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Çalışmamızda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1 Ocak 2013-31 Aralık 2019 tarihleri arasında yapılmış tüm kan/kan ürünü transfüzyonlarla ilişkili istenmeyen reaksiyonlar değerlendirildi. Uluslararası Kan Transfüzyonu Derneği Hemovijilans Çalışma Grubu’nun “Non-Enfeksiyöz İstenmeyen Transfüzyon Reaksiyonlarının İzlemi için Standart Tanımlama Önerileri” rehberliğinde çalışmaya dahil edilen transfüzyon reaksiyonları kategorize edildi. BULGULAR: Çalışma periyodunda toplam 106.355 kan ve kan bileşeni transfüzyon kaydı değerlendirildi. Kullanılan kan bileşenlerinin dağılımı 68866 (%64,7) eritrosit konsantresi, 28083 (%26,4) taze donmuş plazma, 5664 (%5,3) havuzlanmış trombosit konsantresi, 3465 (%3,2) aferez trombosit konsantresi, 114 (%0,1) tam kan, 163 (%0,1) kriyopresipitat olarak belirlendi. Toplam 82 transfüzyon ile ilişkili istenmeyen reaksiyon raporlanmış olup tüm reaksiyonların ilişkilendirme derecesi olasılık düzeyleri 1-3 aralığındaydı. İstenmeyen reaksiyonların tamamı akut olup gecikmiş reaksiyon bildirimi yoktu. Ölüme neden olan transfüzyon reaksiyonu yoktu. Reaksiyon gelişen hastaların %61’i (n=50) kadın, %39’u (n=32) erkekti. Olguların yaşları 8 ay ile 83 yaş arasında değişmekte olup, ortalama 34,63±23,6 olarak saptanmıştır. Yıllara göre olgularda reaksiyon görülme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,042; p<0,05). SONUÇ: Kan/kan ürünü transfüzyonu yaşamı tehdit eden hastalıklarda mortaliteyi önlemek amacı ile kaçınılmaz bir tedavi yöntemidir. Kaçınılmaz olan bu tedavinin morbidite ve mortaliteyi etkileyen komplikasyonlarından korumak amacı ile tüm dünyada hemovijilans programlarına ilgi artmaktadır. Bu amaçla tüm ülkeler ulusal hemovijilans programlarını oluşturmaktadır. Ancak özellikle klinisyen hekimlerin bu programlara dikkatlerini çekmek komplikasyonların azaltılması için başlıca hedef olarak görülmelidir.

Anahtar Kelimeler:

7 Years Of Retrospective Analysis Of Transfusion-related Unwanted Reactions: One-center Experience
2021
Yazar:  
Özet:

HEMOVIJILANCE is a series of monitoring procedures that cover the entire transmission chain from the collection and processing of blood and blood components to the recipient to the transfusion and tracking, with the aim of collecting, evaluating and preventing the recurrence of information about unwanted events and reactions. One of the main objectives of the development of the hemovigilance program is to improve the reports of unwanted reactions related to transfusion. In our study, we aimed at identifying the frequency of unwanted reactions related to transfusion developing in patients in our hospital that provides 3rd stage health care and contributing to national hemovigilance data. NEED AND METHODS: Our study assessed the unwanted reactions related to transfusions of all blood/blood products performed between 1 January 2013 and 31 December 2019 at the University of Muğla Sıtkı Koçman Education and Research Hospital. Transfusion reactions included in the study under the guidance of the International Association for Blood Transfusion Hemovigilancy Working Group "Standard Identification Recommendations for the Monitoring of Non-Infectious Non-Demand Transfusion Reactions" were categorized. A total of 106,355 blood and blood components transfusion records were evaluated during the study period. The distribution of the blood components used was determined as 68866 (%64.7) erythrosite concentration, 28083 (%26.4) fresh frozen plasma, 5664 (%5.3) swimming thrombocite concentration, 3465 (%3.2) aferez thrombocite concentration, 114 (%0.1) full blood, 163 (%0.1) cryopresipitat. A total of 82 unwanted reactions associated with transfusions were, and the association rate of all reactions was between 1-3 probability levels. All the unwanted reactions were acute and no report of delayed reactions. There was no transfusion reaction that caused death. 61% of patients developing the reaction were female (n=50) and 39% (n=32) male. The age of the cases varies between 8 months and 83 years of age, with an average of 34.63±23.6. A statistically significant difference has been found between the incidence rates of reactions in the events according to the years (p=0,042; p<0,05). The transfusion of blood/blood product is an inevitable method of treatment in order to prevent mortality in life-threatening diseases. With the aim of protecting this inevitable treatment from complications affecting morbidity and mortality, interest in hemovigilance programs is increasing worldwide. For this purpose, all countries are creating national hemovigilance programs. However, especially the clinical doctors should consider attracting attention to these programs as the main goal of reducing complications.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 561
Atıf : 317
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini