Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 6
Türkiye'de Yetiştirilen Siyah Alaca - Holstein, Esmer ve Simmental Irkları ile Melez Genotiplerine Ait Bazı Döl Verim Özelliklerinin Karşılaştırılması
2023
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma soy kütüğü sistemine kayıtlı olan Siyah Alaca - Holstein (HF), Esmer (BS), Simmental (SM), Siyah Alaca - Holstein melezi (HFX), Esmer melezi (BSX) ve Simmental melezi (SMX) sığırlara ait bazı üreme özelliklerini karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini 2000-2019 yılları arasında doğmuş 22.331 baş ineğe ait 2001 – 2014 yılları arasındaki döl verim kayıtları kullanılmıştır. Döl verimi özellikleri üzerine genotip ve bölge faktörlerinin etkilerinin istatiski analizi amacıyla GLM ANOVA yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada sığır ırkları ve melezlerinin döl verimi özellikleri Türkiye’deki coğrafik bölgeler bazında ortaya konularak karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ilkine buzağılama yaşı (İBY) 858.0 ± 151.1 gün, ilk buzağılamada gebelik süresi (İBGS) 274.4 ± 13.5 gün, gebelik başına tohumlama sayısı (GBTS) 1.98±0,98 adet/baş, bir inekten alınan canlı buzağı sayısı (CDBS) 4.1±1.8 baş ve buzağılama aralığı (BA) 441.2±88.8 gün olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, İBY, CDBS ve BA özellikleri açısından genotip x bölge interaksiyonunun önemli olması, ırkların bu özellikler bakımından bölgelerde ortaya koymuş oldukları döl verim performansının farklı olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada genotip x bölge interaksiyonun önemli olduğu tespit edilmiş olup İBY, CDBS ve bu BA özellikleri için yürütülecek seleksiyon çalışmaları ile bölgelere göre yapılacak ırk tercihlerinde bu araştırma sonuçlarının dikkate alınması yeni oluşturulacak sürülerin döl verim performansının yükseltilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Some Fertility Characteristics Of Holstein Friesian, Brown Swiss and Simmental Breeds and Their Crosses Raised In Turkiye
2023
Yazar:  
Özet:

This study was carried out to compare some fertility characteristics of Holstein Friesian (HF), Brown Swiss (BS), Simmental (SM), Holstein Friesian cross (HFX), Brown Swiss cross (BSX) and Simmental cross (SMX) cattles registered in the herdbook system. The fertility records of 22,331 cows born between 2000 and 2019 between 2001 and 2014 were used as the material of the study. GLM ANOVA method was used for statistical analysis of the effects of genotype and region factors on reproductive traits. In this study, reproductive characteristics of cattle breeds and crosses were presented and compared on the basis of geographical regions in Turkey. Overall herd averages were 858.0 ± 151.1 days for the first calving age (FCA); 274.4 ± 13.5 days for gestational age at first calving (FGA); 1.98±0.98 doses for the number of inseminations per pregnancy (IPP); number of live calves from one cow (LCPC) was 4.1±1.8, and calving interval (CI) was 441.2±88.8 days. As a result, The fact that genotype x region interaction is important in terms of FCA, LCPC and CI characteristics shows that the reproductive performance of the breeds in these regions is different in terms of these characteristics. It is believed that the selection studies to be carried out for first calving age, number of live calves per cowand Calving interval traits where genotype x region interaction is important and the consideration of these research results in the breed preferences to be made according to the regions will contribute to increasing the fertility performance of the herds.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.005
Atıf : 3.588
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi