Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Pişirme ve Yiyecek Hazırlama Becerileri Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliğinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada; orijinali İngilizce olan “Pişirme ve Yiyecek Hazırlama Becerileri (PB ve YHB)” ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini değerlendirerek Türkçeye uyarlanmasının yapılması amaçlanmıştır. Bireyler ve Yöntem: Çalışmaya 150 kadın, 150 erkek birey olmak üzere toplamda 300 kişi katılmıştır. Ölçek önce İngilizce’den Türkçe’ye daha sonra Türkçe’den İngilizce’ye çevrilip, orijinal ölçek ile karşılaştırılarak Türkçe uyarlaması tamamlanmıştır. PB ve YHB alt boyutundan oluşan bu ölçek toplamda 33 soru içermektedir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 36.4±13.16 yıl olup, %49.3’ü lisans ve %5’i ise lisansüstü mezunudur. Çalışmada, Bartlett Küresellik Testi sonucuna göre maddeler arasında faktör analizi yapılabilecek yeterli düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir (χ2= 5928; p<0.0001). Açıklayıcı faktör analizi ile PB ve YHB ölçeğinin, orijinalinde belirtildiği şekilde iki faktör (boyut) altında toplandığı sonucuna varılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına göre, PB ve YHB ölçeğinin Türkçeye uyarlanmasının kabul edilebilir olduğu saptanmıştır. Ölçeğin, Cronbach’s Alfa İç Tutarlılık Katsayısı (α=0.954) yüksek düzeyde bulunmuştur. Test-tekrar test güvenirlik analizleri sonuçlarına göre ölçek toplam puanının hem öncesi hem de sonrası arasındaki sınıf içi korelasyon katsayısı (ICCC) 0.73 olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada, PB ve YHB ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi sonucunda Cronbach’s Alfa’ya göre çok yüksek derecede güvenilir olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Cooking and Cooking Skills Scale Turkish Validity and Reliability Review
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, the aim is to adapt the scale of "Packing and Food Preparation Skills (PB and YHB)" in the original English language, assessing the validity and reliability of the Turkish language. Individuals and Method: The study included a total of 300 people, including 150 women and 150 men. The scale was first translated from English to Turkish, then from Turkish to English, compared with the original scale, and the Turkish adaptation was completed. This scale consisting of the sub-dimensions of PB and YHB contains a total of 33 questions. Results: The average age of individuals who participate in the study is 36.4±13.16 years, 49.3 percent are graduates and 5 percent are graduates. In the study, the Bartlett Globality Test found that the substances were related to a sufficient level of factor analysis (χ2=5928; p<0.0001). The explanatory factor analysis has concluded that the scale of PB and YHB is gathered under two factors (dimensions) as indicated in the original. According to the results of the verifying factor analysis, it was found that the adaptation of the PB and YHB scale to the Turkish is acceptable. The Cronbach’s Alfa Internal Consistency Scorecard (α=0.954) was found at a high level. Test-up and test reliability analysis results found the interclass correlation ratio (ICCC) of the scale total score both before and after as 0.73. The result: In this study, the PB and YHB scale were found to be very reliable compared to Cronbach's Alfa as a result of the assessment of Turkish validity and reliability.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.849
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini