Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 38
 İndirme 9
Yeni Paradigma Bağlamında Ortadoğu’daki Toplumsal Hareketlerin İncelenmesi: Mısır ve İran Örnekleri
2021
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küreselleşmenin meydana getirdiği konjonktürden etkilenen ve bu doğrultuda değişime uğrayan toplumsal hareketler, 60’lı yılların sonlarından itibaren yeni bir niteliğe bürünmüştür. Bu tarihten itibaren ortaya çıkan ve kendisinden önceki hareketlerden farklı özellikler sergileyen toplumsal hareketler, literatürde ‘yeni toplumsal hareketler’ olarak nitelendirilmiştir. Yeni toplumsal hareketlerin eski toplumsal hareketlerden örgütlenme biçimleri, amaçları, dile getirdikleri talepler, kullanılan araçlar, bir araya gelen kişilerin nitelikleri noktalarında ayrıldığı görülmüştür. Küreselleşmeye ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak üretim araçlarının değişime uğraması, daha bireysel konuların ön plana çıkmasına bağlı olarak yeni sorun alanlarının ortaya çıkması gibi faktörler toplumsal hareketleri ortaya çıkaran motivasyonları etkilemiştir. 60’lı yılların sonlarına kadar çoğunlukla işçi hareketleri şeklinde ortaya çıkan toplumsal hareketler, bu tarihten itibaren daha bireysel ve günlük yaşama ilişkin konular çerçevesinde şekillenmiştir. Bir ülkede ortaya çıkan toplumsal hareketin diğer ülkelere sıçraması küreselleşmenin toplumsal hareketlere etkilerinden biri olarak karşımıza çıkmıştır. Toplumsal hareketlerin niteliğinde meydana gelen bu değişimler, uluslararası alanda meydana gelen değişimlerden ve çevresel faktörlerden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Ortadoğu’daki toplumsal hareketleri de etkilemiştir. Çalışmanın amacı, Ortadoğu’da yaşanan toplumsal hareketlerin yeni toplumsal hareketler paradigması bağlamında incelenmesidir. İncelemenin kavramsal çerçevesini oluşturmak amacıyla eski toplumsal hareketler paradigması ve yeni toplumsal hareketler paradigması açıklanmış, böylelikle iki yaklaşım arasındaki fark ortaya koyulmuştur. Çalışma bağlamında inceleme için Mısır ve İran örnek ülkeler olarak seçilmiş ve bu ülkelerdeki toplumsal hareketler incelenmiştir. Zaman aralığı olarak 70’li yıllardan günümüze kadar olan süreç seçilmiştir. İnceleme neticesinde Mısır ve İran’ın kendi iç dinamikleriyle ortaya çıkan ve yeni toplumsal hareketler çerçevesinde ele alınabilecek örnekler yaşandığı görülmüştür. Seçilen ülkelerin siyasi, toplumsal ve ekonomik yapılarının farklı oluşu nedeniyle bu yapıların, ortaya çıkan toplumsal hareketleri etkilediği ve şekillendirdiği görülmüştür. Mısır’daki toplumsal hareketlerin ağırlıklı olarak ekonomi motivasyonuyla şekillendiği, İran’da ise ekonominin yanında bireysel ve kültürel haklara yönelik taleplerin de ön plana çıkarıldığı görülmüştür. Bunun yanında Mısır özelinde, ulusal sınırları aşarak bölgesel hareketler halini alan yeni toplumsal hareket örneklerinin de yaşandığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Review Of Social Movements In The Middle East In The Context Of The New Paradigm: Examples Of Egypt and Iran
2021
Yazar:  
Özet:

The social movements, which are influenced by the conjuncture that globalization has created and are changing in this direction, have become a new character since the late 1960s. The social movements that arise from this date and show different characteristics from the movements before it have been described as "new social movements" in literature. The new social movements have been divided from the old social movements by the forms of organization, the objectives, the demands they express, the tools used, the qualities of the people gathered together. Parallel to globalization and technological development, the change of production tools, the emergence of new problem areas due to the advance of more individual issues, have influenced the motivations that trigger social movements. The social movements, mostly emerging in the form of workers’ movements until the late 1960s, have since been formed in the framework of more individual and everyday life-related issues. The jumping of social movement in one country to other countries has come to us as one of the impacts of globalization on social movements. These changes in the nature of social movements have also influenced the social movements in the Middle East, one of the areas most affected by changes in the international field and by environmental factors. The aim of the study is to study the social movements in the Middle East in the context of the new paradigm of social movements. In order to create the conceptual framework of the review, the old paradigm of social movements and the new paradigm of social movements have been explained, thus the difference between the two approaches has been revealed. Egypt and Iran have been selected as the example countries for study in the context of the study and the social movements in these countries have been studied. The process has been chosen as a time range from the 70s to today. The review found that examples of Egypt and Iran emerged with their own internal dynamics and could be addressed in the framework of new social movements. Due to the different forms of the political, social and economic structures of the selected countries, these structures have been shown to influence and shape the emerging social movements. The social movements in Egypt are formed mainly by economic motivation, and in Iran, in addition to the economy, individual and cultural rights demands are also put in the forefront. In addition, in Egypt in particular, new social movements that transcend national borders have become regional movements have also been seen.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar


Benzer Makaleler






Mülkiye Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 814
Atıf : 1.866
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini