Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Beslenme ve Diyetetik Ogrencilerinin Sosyal Medyada Diyetisyenlerin Paylasimlarina Yonelik Gorusleri ve Sosyal Medyaya Bakis Acilari
2023
Dergi:  
ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin diyetisyenlerin sosyal medya paylaşımları hakkındaki görüşleri ve sosyal medyaya bakış açılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak - Mayıs 2021 tarihleri arasında yürütülen çalışmaya çevrim içi olarak 53 üniversiteden 403 öğrenci katılmıştır. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerin sıklıkları sırasıyla %22.1, %17.9, %22.6 ve %37.4 olarak saptanmıştır. Veri toplama aracı olarak yedi soruluk genel bilgiler, 12 adet sosyal medya ile ilgili sorular, 40 soruluk diyetisyenlerin sosyal medya paylaşımları ve diyetetik öğrencilerinin görüşleri ve sekiz soruluk Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği (SMKÖ) olmak üzere dört bölüm ve 59 sorudan oluşan anket kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların genel SMKÖ toplam (X̅=2.18) puanı, orta seviyede sosyal medya kullandıklarını göstermiştir. Sosyal medyada diyetisyen hesaplarını takip etme oranı %91.6 olan öğrencilerin %88.5’i diyetisyenleri güncel gelişmeler, bilgi postu (%90.1) ve sağlıklı tarifler paylaştığı (%70.6) için takip etmiştir. Öğrenciler, diyetisyen paylaşımlarının kendilerinde daha zayıf olma baskısına (%43.2) ve kilo alma korkusuna (%49.9) neden olduğunu, beden algısını olumsuz etkileyebileceğini (%60.3) düşündüğünü belirtmiştir. Mezun olduğunda tanınırlığının artması için öğrenciyken sosyal medyada diyetisyen hesabı açılmasına katılmayan öğrencilerin büyük çoğunluğunu 4. sınıflar (%41.9) oluşturmuştur ve sınıf düzeyi arttıkça bu ifadeye katılmayan öğrencilerin sayısının da arttığı, bu ifade ile sınıf düzeyi arasında anlamlı farklılık gözlenmiştir (p<0.001). Öğrencilerin %80.9’u sosyal medyanın etik kullanılmamasının diyetisyenlik mesleğine zarar verdiği ifadesine katılmıştır. Sonuç: Öğrenciler beslenme ve diyetetik alanında güncel bilgiler ve sağlıklı tarifler paylaştığı için diyetisyenleri sosyal medyadan takip etmektedir. Diyetisyenlerin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar öğrencileri daha sağlıklı seçimler yapmaları için yönlendirirken beden algısı yönünden olumsuz etkileyebilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 129
Atıf : 786
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini