Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 12
Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Ekolojik Ayak İzi Farkındalıklarının Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Asian Journal of Instruction (E-AJI)
Yazar:  
Özet:

Dünya genelinde hızlı nüfus artışı, sanayileşme, kentleşme ve kontrolsüz tarım uygulamaları sonucu yenilenemeyen kaynaklar tükenirken yenilenebilir kaynakların tahribi artmaktadır. Tüketim alışkanlıkları ile yaşanılan alanın ne kadarının kullanıldığını ve kullanılan kaynakları tekrar elde etmek için ihtiyaç duyulan yaşam alanı miktarı ekolojik ayak izi kavramını ortaya koymaktadır. Ekolojik ayak izi analizinin bireysel olarak insanın çevreye ne kadar duyarlı olduğu belirlenerek çevre bilincinin arttırılması ve geliştirilmesi yönünde katkı sağladığı görülmektedir. Çevre sorunlarına ve bu sorunlara neden olan bireysel etkilerin fark edilmesi için ekolojik ayak izi ölçümünün yapılması önem arz etmektedir. Ekolojik ayak izi sürdürülebilirliğin bir göstergesi olduğundan, eğitim kurumlarında uygulandığında bireysel olarak olumlu davranışların kazanımını sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı meslek yüksekokulu öğrencilerinin ekolojik ayak izi farkındalık düzeyinin belirlenmesidir. Çalışmamız 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilmiş olup nicel tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Verileri elde etmek amacıyla ‘Ekolojik Ayak İzi Farkındalık Ölçeği’ nden faydalanılmıştır. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak SPSS 22.0 paket programı kullanılarak öğrencilerin ekolojik ayak izi farkındalık düzeyleri cinsiyet ve öğrenim gördükleri programa göre karşılaştırma yapılmıştır. Çalışma sonunda cinsiyet ve öğrenim gördükleri program faktörlerinde anlamlı fark olduğu görülmüştür. Bunun yanında farkındalık düzeyinin en yüksek olduğu alt boyutun atıklar ile ulaşım ve barınma olduğu gıda, enerji ve su tüketimi alt boyutunun ise en düşük olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Determining The Ecological Footprint Awareness Of Vocational School Students
2023
Yazar:  
Özet:

As a result of activities such as rapid population growth, industrialization and urbanization, uncontrolled agricultural practices, nonrenewable resources are depleted. In addition, these activities destroy renewable resources. Consumption habits and how much of the living area is used and the amount of living space needed to re-use the resources reveals the concept of ecological footprint. With the ecological footprint analysis, it is determined how sensitive the individual is to the environment and contributes to the increase and development of environmental awareness. It is important to measure the ecological footprint in order to realize environmental problems and the individual effects that cause these problems. Ecological footprint is an indicator for sustainability. For this reason, its application in educational institutions contributes to gain individual positive behaviour. With this research, it was aimed to determine the ecological footprint awareness level of vocational school students. Our study was carried out in the 2022-2023 academic year. Quantitative screening method was used in the study. The 'Ecological Footprint Awareness Scale' was used to obtain the data. SPSS 22.0 package program was used statistically. The ecological footprint awareness levels of the students were compared according to gender and the program they studied. At the end of the study, it was seen that there was a significant difference in the gender and department factors of the students. The sub-dimension with the highest level of awareness is waste, transportation and shelter; it was determined that the sub-dimension of food, energy and water consumption was the lowest.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Asian Journal of Instruction (E-AJI)

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 127
Atıf : 771
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini