Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 7
Türkiye’de Değişen Doğurganlık Tercihleri: Pariteye Göre Analizler
2023
Dergi:  
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları (TNSA) verilerini kullanarak 1993-2018 dönemi için kadınların doğurganlık idealleri ve niyetlerindeki ve doğurganlık farkındaki değişimleri hem makro hem mikro düzeyde incelemek ve 2018 TNSA verisi kullanılarak halen evli kadınların doğurganlık niyetlerini, parite yani sahip olunan çocuk sayısına göre hem betimsel hem de lojistik regresyon yöntemiyle incelemektir. Bulgulara göre 1993-2018 arası 25 yıllık dönemde ideal çocuk sayısı artarken, istenilen çocuk sayısı azalmıştır. Doğurganlık farkı geleneksel TDH kullanıldığında pozitif olmasına rağmen, düzeltilmiş TDH kullanıldığında negatif olmaktadır, yani gerçekleşen doğurganlık, ideal veya istenilen çocuk sayısına kıyasla daha fazladır. Yakın zamanda Türkiye’de pronatalizm seviyesinde bir artış olmuştur, ancak bunun niyet ve davranışlara yansıdığı sonucuna varmak yanlış olacaktır. Tüm pariteleri kapsayan çok değişkenli bulgularımız ise yaş ve çocukla ilgili değişkenlerin kadınların çocuk sahibi olma isteğinin önemli belirleyicileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca bölge, anadil ve gebeliği önleyici yöntem kullanımı önemli belirleyicilerdir. Sosyoekonomik değişkenler ise çocuk sahibi olma niyeti ile anlamlı olarak ilişkili bulunmamıştır. Bu değişkenlerin bazıları birinci ve ikinci doğuma geçiş niyetinde anlamlı olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Changing Fertility Preferences In Turki̇ye: Analyses By Parity
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine changes in fertility ideals and intentions of women and fertility gap at both macro and micro level for the 1993-2018 period using data of Turkey Demographic and Health Surveys (TDHS), and to analyze fertility intentions of currently married women by parity, i.e. number of children ever born, using 2018 TDHS data employing descriptive and logistic regression methods. According to the findings, while ideal number of children increased in the 25-year period, intended number of children decreased. Although fertility gap is positive when using conventional TFR, it is negative when adjusted TFR is used, meaning actual fertility is greater than ideal or intended number of children. There has been an increase in the level of pronatalism in Türkiye recently, but it would be wrong to conclude that this is reflected in intentions and behaviors. Our multivariate findings covering all parities show that age and child-related variables are important determinants of women's fertility intention. Additionally, region, mother tongue and use of contraceptive methods are important. Socioeconomic variables, however, were not found to be significantly associated with birth intention. Some of these were found to be significant in intention for progression to first- and second-births.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 7.733
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini