Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Nomofobi̇ ve Ki̇si̇li̇k Ozelli̇kleri̇ Arasindaki̇ İli̇ski̇de Sosyal Medya Bagimliliginin Araci Rolu
2023
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin nomofobi, sosyal medya bağımlılığı ve kişilik özellikleri cinsiyet ve yaş değişkenine göre incelenmiştir. Bunun yanında üniversite öğrencilerinin nomofobi düzeylerini açıklayabilmek için sosyal medya bağımlılığı ve kişilik özelliklerini içeren aracı model kurulmuştur. Bu araştırmanın bağımlı değişkeni kişilik özellikleri aracı değişkeni sosyal medya bağımlılığı ve bağımsız değişkeni nomofobidir. Çalışmanın çalışma grubunu Selçuk Üniversitesinde öğrenim görmekte olan formasyon öğrencilerinden oluşturmuştur. Araştırma ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmaya Selçuk üniversitesi 2021-2022 ve 2022-2023 öğretim yılında eğitim alan formasyon öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların %60.2 si(340) kadın %39,8’i Erkek (225)tir. Örneklemin yaşa göre dağılımı ise 20- 24yaş arasındadır yaş ortalaması 22.71(Ss:1,90)’dır. Katılımcıların nomofobi düzeylerini belirlemek amacıyla “Nomofobi Ölçeği” sosyal medya bağımlılığını belirlemek amacıyla “Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği” kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla “Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi (SDKT)” ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre Üniversite öğrencilerinin yaşa ve cinsiyete göre yapılan t-testleri sonucunda araştırma değişkenleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Nomofobi ile sosyal medya bağımlılığı arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu durum nomofobi ile sosyal medya bağımlılığı; sosyal medya bağımlılığı ile kişilik özellikleri arasında ve sosyal medya bağımlılığı, kişilik özellikleri arasında pozitif yönde ilişkili olduğu göstermektedir. Çalışmada dolaylı etkinin anlamlılığını test etmek için bootstrapping yöntemi kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığının, nomofobi ve kişilik özellikleri arasında kısmi aracı role sahip olduğu görülmüştür. Buradan hareketle Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığının ile kişilik özellikleri ile birlikte nomofobiyi artıracağı söylenebilir. Aynı zamanda kişilik özelliklerinin, sosyal medya bağımlılığını etkilendiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Intermediate Role Of Social Media Addiction In The Relationship Between Nomophobia and Personal Characteristics
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, nomophobia, social media addiction and personality traits of university students were examined according to gender and age. In addition, an intermediary model including social media addiction and personality traits was established to explain the nomophobia levels of university students. The dependent variable of this study is personality traits, the mediator variable is social media addiction, and the independent variable is nomophobia. The study group of the study consisted of formation students studying at Selçuk University. The research was conducted using the relational screening method. The research consists of formation students studying at Selçuk University in the 2021-2022 and 2022-2023 academic years. Convenience sampling method was used in the research. 60.2% (340) of the participants were female and 39.8% male (225). The age distribution of the sample is between 20 and 24 years old, with an average age of 22.71 (Sd: 1.90). In order to determine the nomophobia levels of the participants, the "Nomophobia Scale" was used to determine the social media addiction, the "Bergen Social Media Addiction Scale" and the "Adjective-Based Personality Test (SDKT)" scale was used to determine the personality traits. According to the results of the study, there was no significant difference between the groups in terms of research variables as a result of the t-tests performed according to age and gender of university students. It has been determined that there is a high level of positive and significant relationship between nomophobia and social media addiction. This is nomophobia and social media addiction; shows that there is a positive correlation between social media addiction and personality traits, and social media addiction and personality traits. The bootstrapping method was used to test the significance of the indirect effect in the study. It has been observed that social media addiction has a partial mediator role between nomophobia and personality traits in university students. From this point of view, it can be said that social media addiction and personality traits will increase nomophobia in university students

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 446
Atıf : 1.039
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini